Szombaton tartották a tizedik, jubileumi Homokháti Búcsút Mórahalmon

2012-ben Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere kezdeményezte a Szent István Kenyere Búcsút a Szeged-Csanádi Egyházmegyével együttműködésben azzal a céllal, hogy a homokháti települések vallási közösségek gyűljenek össze Szent István szándéka szerint.

Ily módon búcsúja és ünnepe nem csupán az egyes településeknek lehet, de immáron 10 éve létezik egy közös esemény, egy nagy találkozás, amikor a Homokhátság kistérségének minden vallásos személye és csoportja felekezettől függetlenül ad hálát hitéért, történelméért, kultúrájáért, hagyományaiért. A Homokháti Búcsút mindig Szent István ünnepének előestéjén, augusztus 19-én tartják, így történt ez szombaton is.

A rendezvénysorozat nyitányaként Kovács Nóri énekesnő adott műsort a templomkertben, majd átadták a Homokhátság Díjat, amelyet idén Andrésiné dr. Ambrus Ildikó, az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium intézményvezetője vehetett át. Ezt követően Dr. Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye megyéspüspöke celebrált szabadtéri szentmisét a templom mögött felállított színpadon. A misén megáldották Szent István kenyerét, hogy emlékeztesse a résztvevőket, a megosztott étel a szeretet, a gondoskodás és az összetartozás jelképe. Már beesteledett, amikor fáklyás körmenet vonult végig Mórahalmon, hirdetve az Úr dicsőségét. Hogy érezzék és lássák a résztvevők és a szemlélődők, mit jelent szeretni és becsülni hitünket, azt hogy magyarok vagyunk és büszkeségünk fényként tündököl mindenki előtt. A búcsú zárásaként Mórahalom városa közös vacsorára várta a jelenlévőket a béke, a barátság és a szív jóságának jegyében.