Teleki Pál előtt tisztelegtek a mórahalmi szakképző iskolában a lengyel-magyar barátság napján

Március huszonharmadika, a lengyel–magyar barátság napja alkalmából Teleki Pál, Magyarország egykori miniszterelnöke előtt tisztelegtek a mórahalmi Tóth János szakképző iskola diákjai, tanárai és vendégeik.

Az ünnepi kiállításmegnyitón a két nemzet himnuszának elhangzása és Biacs Balázs néptáncprodukciója után Angyalné Kovács Anikó, az intézmény igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd Nógrádi Zoltán szólalt fel. Mórahalom polgármestere beszédében elmondta, családjának fele lengyel, Teleki Pál első kormányzása idején érkezett lengyel dédnagyapja hazánkba.

– Mórahalomnak szép emlékei vannak az ide menekülő, majd letelepedő lengyelek kapcsán, szeretett szereplői lettek a település történetének. És bár manapság a nagypolitika bizonyos kérdéseiben különbözőek az álláspontjaink, soha és senki nem állhat ezen barátság útjába.

Az esemény egyik illusztris vendége, Biernacki Karol, a Lengyel Köztársaság szegedi tiszteletbeli konzulja nagy örömmel érkezett a rendezvényre, ahol arról beszélt, hogy a közös múlt, a hasonló kultúra összeköt bennünket.

– Egy átlag lengyel egy magyar génnel születik. Ebbe bele van kódolva a magyarok iránt érzett feltétel nélküli szimpátia, barátság. Ezt a kapcsolatot őrizte, táplálta Teleki Pál is, és tesszük ezt mi is.

Elfogadta a szervezők meghívását Dr. Jeney László, a gödöllői Teleki Pál Egyesület elnöke, aki stábunknak elmondta, szervezetük küldetése, hogy a hasonló rendezvényeken megjelenjenek.

– Gödöllőn valódi Teleki-kultusz alakult ki, maga a politikus nagyon szerette a várost, a sírja is ott található. Teleki két ízben tett óriási gesztust a lengyelek felé. Az 1920-as években, amikor a szovjetek megtámadták Lengyelországot, segítséget küldött nekik, majd amikor a náci Németország lerohanta a lengyeleket, szintén a kezét nyújtotta feléjük, tömegével érkeztek hazánkba a menekültek.

Angyalné Kovács Anikó televíziónknak adott interjújában elmondta, lassan hagyománnyá válik, hogy iskolájuk megünnepli a lengyel-magyar barátság napját, most éppen egy látványos Teleki Pál kiállítással.

– Ezt a tartalmas anyagot Mikó Valér kollégám gyűjtötte össze. Vannak itt könyvek, fotók, informatív roll-lapok. Ami különösen izgalmas a diákok számára, hogy néhány tárgyat kézbe lehet venni, a köteteket lehet lapozgatni. Az interaktív kvíz során pedig számot adhatnak tudásukról.

Az iskola lehetőséget biztosít rendhagyó történelemórákra a témában, a honlapjukon jelentkezhetnek az érdeklődő intézmények.