Települési értékké váltak az útmenti keresztek

Újabb érték felvételéről döntött a Mórahalmi Települési Értéktár Bizottság. Települési értékké váltak a mórahalmi útszéli keresztek, melyekből belterületen négy, külterületen kilenc található. Ezek felújításán évek óta dolgozik egy helyi egyesület.

A 2013-ban létrejött Mórahalmi Települési Értéktár Bizottság a közelmúltban tartotta soron következő ülését. Beszámoló hangzott el a Hungarikum pályázat megvalósításáról, a Kapocs Népfőiskola értéktárakkal kapcsolatos 2022. évi tevékenységéről. A bizottság újabb érték felvételéről döntött. Települési értékekké váltak a mórahalmi útszéli keresztek, melyekből belterületen négy, külterületen kilenc található.

A Nagyszéksósi Bivalyrezervátumnál álló, a felirat a tanúsága szerint 1922-ben újjáépített kereszt is eredeti pompájában tündököl. Fotó: Karnok Csaba

A Magyar Néprajzi Lexikon meghatározása szerint az útmenti keresztek mindazok a szabadtéri keresztek, vagy annak nevezett vallásos jelképek, esetleg szoborcsoportok, amelyeket nem az egyház liturgikus cselekményeinek színterén emeltek. Általában nemcsak útszéleken, hanem nevezetes vagy hangsúlyos helyeken (folyópart, falu széle, a mező, dűlők kezdete, balesetek, katasztrófák színhelye) állnak. Kivitelüket tekintve egyaránt lehetnek vidéki művészek, kőfaragó mesterek, falusi ácsok, faragó specialisták munkái, és öntött, műkő és vaskeresztek is.

A Kissori úti fehér keresztet és környezetét Márton Gábor hitoktató fiatalok segítségével hozta rendbe néhány évvel ezelőtt. Fotó: Karnok Csaba

Egy több mint egy évtizede létrejött egyesület évek óta dolgozik a mórahalmi keresztek felújításán. Az Alsótanya Kulturális, Művelődési és Turisztikai Közhasznú Egyesületet baráti társaságból alakult 2010-ben Mórahalmon. Alapvető célkitűzésük a város kultúrtörténeti hagyományainak ápolása és védelme, valamint kulturális életének színesítése.

A civil szervezet nevéhez fűződik a tanyai útszéli keresztek gondozása és felújítása, amelybe az egyházközséget és fiatal önkénteseket is bevonnak. Szécsi Imre, az egyesülete alapító tagja felidézte, gyerekkorában volt egy útszéli kereszt, ami elvarázsolta és misztikusnak érezte. Egyszer amikor arra járt, látta, hogy ez a kereszt nagyon rossz állapotban van, és úgy érezte, meg kellene menteni. Azóta dolgoznak ezen a célkitűzésen sikeresen, mivel számos kereszt megújult és eredeti pompájában hirdeti a közösségi összefogás erejét Mórahalmon.

Mórahalom legújabb útmenti keresztje a Röszke felé vezető út mellett áll egy kerítés tövében. Fotó: Karnok Csaba

Forrás: delmagyar.hu