Termálvízzel fűtenek be Mórahalmon

Közel 40 millió forintot, 481 ezer köbméter gázt spórol évente Mórahalom azzal, hogy a tegnap bemutatott geotermikus hőenergia-ellátó rendszerrel fűti ezentúl közintézményeit.

Közel egymilliárd forint értékben nyert pályázatot környezetvédelmi beruházásokra Mórahalom és térsége – a fenntartható fejlődés háza, a Zákányszékkel közös szennyvízprojekt, a vízgazdálkodással, szilárdhulladék-gazdálkodással kapcsolatos fejlesztés mellett e koncepció legfontosabb eleme a tegnap bemutatott geotermikus hőenergia-ellátó rendszer. Az 543 millió forintos beruházással – ebből 271 milliós, kötvénykibocsátással finanszírozott önerővel – a város önkormányzati tulajdonú közintézmények és épületek fűtését oldja meg. – Csökkenti Mórahalom energiafüggőségét és a fűtésienergia-költséget. Jelenleg kizárólag földgázt használunk az intézmények fűtésére, de a geotermikus rendszer működésével évi 481 ezer köbméter gázt, nettó 39,8 millió forintot takarítunk meg – tájékoztatott Nógrádi Zoltán polgármester. A Környezet és Energia Operatív Programban megvalósuló projekt révén ráadásul 1054 tonna üvegházhatású égéstermék nem kerül a levegőbe.

A Hunyadi ligetben 1260 méter mély termelő, az Ady téren 900 méter mély besajtoló kút épült, hőközpontot alakítanak ki a Móra Ferenc általános iskolában, a sportcsarnokban és a leendő kollégium épületében, a Colosseum Hotelben, az óvodában, a könyvtárban, az Aranyszöm Rendezvényházban és a leendő polgármesteri hivatalban. Ezeket hőenergia-szállító távvezetékek kötik össze.
 
Mórahalom középületeinek fűtését ezentúl a központi gépészeti épületből irányítják. Fotó: Schmidt Andrea

Nógrádi Zoltán kiemelte: az Európai Unió CONCERTO-pályázatában további energiamegtakarításra törekednek.
 
Hőkincs

17–20 százalékkal válhat olcsóbbá a távfűtés Makón, miután ismét bevonhatja a város az ellátásba a termálenergiát. Az ősszel induló, másfél éves projekthez 444 millió 511 ezer forintot nyert a város. Az új városi fürdőt biztosan bekapcsolják a hálózatba: itt 95 százalékban megújuló energiaforrást használnak majd. A szegedi Napfényfürdő Aquapolisban is termálvízzel fűtenek. Csongrádon a városházán és még négy másik közintézményben használják ki – a tervek szerint ősztől – a földből nyert energiát, közel félmilliárdos fejlesztéssel. Hasonló volumenű Szentes projektje is: várhatóan a városé lesz az ország legnagyobb geotermikus fűtőrendszere ősztől. Tíz közintézmény csatlakozhat. Vásárhely is bővelkedik a termálkincsben: az 1993-ban indult fejlesztéseknek köszönhetően már 10 városi geotermikus kút dolgozik. 2008-ban 500 millió forintból valósult meg a kisteleki projekt: minden közintézményt termálvízzel fűtenek. A korábbi fűtésköltség 70 százalékát takarították meg az első télen.