Tízmilliókat spórolnak Mórahalmon

Több megújuló energetikai pályázatuk is elbírálás alatt van, jövőre napelemes kiserőművet építenek.

Geotermikus energiával, napelemekkel és LED-es közvilágítással évente 50 millió forintos megtakarítást érhet el Mórahalom az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően. Több megújuló energetikai pályázatuk is elbírálás alatt van, jövőre napelemes kiserőművet építenek - írja a delmagyar.hu.

November 11-én a nyolc országot átölelő GeoSee projekt szakemberei egynapos tréninget tartottak a településen. Az idén záruló kétéves program bemutatja, hogyan lehet kevesebb, mint 150 fokos termálvízzel valamint nap, szél vagy biomassza felhasználásával hibrid rendszerű, elektromos áram termelésére alkalmas geotermikus erőművet építeni.

Mórahalom jó példa lehet más települések számára. Az elmúlt három évben gázmotoros rendszert indítottak a Hunyadi ligetben, de a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben is ilyen motor termeli a termálvizet. Az óvodát és az iskolát leszigetelték, kicserélték a nyílászárókat, napkollektorokat telepítettek az intézményekre. A „Gólyás háznál" hőszivattyús rendszert építettek ki, továbbá LED-es közvilágítás indult a központban. A fejlesztések várhatóan öt év alatt megtérülnek, 50 milliós megtakarítást hozva a városnak.

Pásztor József önkormányzati projektmenedzser, a Móra-Solar Energia Kft. ügyvezetője elmondta: 2015-ben a település 1,2 hektáros területén 500 kilowatt teljesítményű napelemes kiserőművet építenek a Környezet és Energia Operatív Program segítségével. További két hasonló pályázatot is beadtak: az egyik a városháza tetőszerkezetén és a mellette lévő parkolóban 50 kilowatt teljesítményű háztartási méretű naperőmű telepítésére, a másik a közvilágítás korszerűsítésére vonatkozik, további LED-es fényforrások cseréjével.

A városi könyvtárat is korszerűsítik: lecserélik a nyílászárókat, megújul az épületgépészet és egy közel 10 kilowattos napelemes rendszer kerül a tetőre. Az épületet csatlakoztatják a 2010-ben befejezett geotermikus kaszkádrendszerre.

Szintén pályázat segítségével szeretnék fejleszteni a város határában működő norvég geotermikus rendszert. Mintegy 30 kilowatt teljesítményű gázmotorral hasznosítanák a termálkút kísérőgázát, mely hasonló feladatokat látna el, mint a korábbi GEOCOM Concerto programból a Hunyadi ligetbe és a fürdőbe telepített gázmotorok. A fejlesztéseknek köszönhetően közel 100 százalékban fedeznék a termálvíztermelés villamosenergia-költségét, így a település még olcsóbban jutna geotermikus energiához.