Több évtizeddel ezelőtti, elveszettnek hitt képek kerültek elő egy padlásról

Igazi helytörténeti kincsek kerültek elő egy mórahalmi ház tetőterének felújításakor, 40-50 éves fotók negatívjaira bukkantak a munkások. A digitalizált képeket hétfő délután, a Napfény Nyugdíjas Klub bulija előtt néztük át néhány klubtaggal. Egyikük magára ismert a régi felvételek egyikén.

"Az a Tütyü mama! Az meg a TSZ. A Kószó Jani bácsi de sokat aludt itt" – vágott egymás szavába Ótott Kovács Józsefné Margó, a mórahalmi Napfény Nyugdíjas Klub elnöke, Balogh Lajosné Gizike, Kántor Jánosné Ica és Kószó Mihályné, akikkel néhány, több évtizede készült fényképet nézegettünk.

A nyugdíjasok az Aranyszöm Rendezvényház nagytermében éppen hatalmas bulira készültek. Az előtérben aperitifek fogadták a vendégeket, a folyosón a csülökpörkölt és a sütemény illata szállt. Az ásotthalmi Bástya és a bordányi Nefelejcs Nyugdíjas Klubot látták vendégül.

Duka Félix közben elmesélte a fotók mesébe illő történetét. Az Aranyszöm elődjében Szabó Vilmos vezetésével működött egy fotólabor és egy fotóklub, amelynek tagjai számos kiváló felvételt készítettek, rengeteg negatív gyűlt össze. Ezeknek viszont a rendszerváltás környékén egyszerűen nyoma veszett.

A régi művelődési házat lebontották, és mint Duka Félix fogalmazott, a negatívok szőrén-szálán eltűntek. Úgy egy évvel ezelőtt az egyik mórahalmi ház tetőterének felújításakor viszont a munkások érdekes csomagokra bukkantak. Így kerültek elő a rég elveszettnek hitt negatívok.

A fotónegatívokat Szűcs Julianna, a könyvtár volt igazgatója, és Mucsi György alpolgármester a mai kor adta lehetőségeket kihasználva szkenneltették be, így digitalizálva azokat. A kép szereplőit, az eseményeket és a helyszíneket a nyugdíjasklub tagjainak segítségével próbálják azonosítani.

A Mórahalmi Sokadalom nulladik napján, június 30-án a képekből szabadtéri kiállítás nyílik majd a fürdő melletti Szent László parkban. A tárlat kurátora Duka Félix, aki tegnap a Napfény Nyugdíjas Klub hatalmas bulija előtt kért meg négy tagot, hogy nézzenek át vele néhány képet.

A feledés felütötte a fejét, de mi ezt nem hagyjuk – tette hozzá. A rövid képnézegetés annyira sikeres volt, hogy Balogh Lajosné Gizike boldogan ismerte fel magát az egyik több évtizeddel ezelőtt készült felvételen.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Arany T. János