Több mint ezer karácsonyi csomag teszi szebbé a mórahalmi idősek és nélkülöző családok ünnepét

A városvezetés, a civil szervezetek, a szociális ellátásban dolgozók és magánszemélyek fognak össze Mórahalmon, hogy segítsenek karácsonykor. Két évtizede ezernél is több csomagot és egyéb ajándékot juttatnak el rászoruló családoknak és idős személyeknek a városban. Idén az önkormányzat közel három millió forintot költött jótékony célra decemberben.

Több mint két évtizedes hagyományra tekint vissza Mórahalmon az a kezdeményezése, hogy a város időskorú lakosait karácsony közeledtével tartós élelmiszerekből összeállított csomaggal köszöntse a képviselő-testület.

A 70 éven felüliek részére idén 810 csomag készült, melyeknek karácsonyig történő kiosztásában Nógrádi Zoltán polgármester vezetésével a testület tagjai és a tanácsosok mellett rengeteg önkéntes segítő is részt vesz: többek között a tanyagondnoki szolgálat munkatársai, az idősellátásban dolgozó gondozónők és azok az önkéntes segítők, akiknek hosszú évek óta minden évben számíthatnak a segítségére.

Ezen felül minden évben apróbb csomaggal köszönti a városvezetés a nyugdíjasklubok tagjait és az idősellátásban részesülőket, idén összesen 171 személyt, valamint az idősek otthonában lakó 103 főt is. Az időskorúaknak összeállított különféle csomagok összértéke körülbelül két millió forint.

Mórahalom Városi Önkormányzat a civil szervezetek összefogásával évek óta kiemelt figyelmet fordít az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került családok és egyedül élők karácsonyi ajándékozására is.

Ennek érdekében Mórahalom önkormányzata élelmiszer vásárlási utalvány adományozásával, a Bonitas Nőegylet gyermek ruházat, játék, lakástextília adományozásával, a „Jövőnk a Család” Nagycsaládosok Mórahalmi Egyesülete élelmiszer csomagok adományozásával igyekszik egy szebbé, könnyebbé tenni karácsony ünnepén a rászoruló családok, felnőttek, és egyedül élők életét.

Ehhez a kezdeményezéshez a város önkormányzati intézményei három éve csatlakoztak tartós élelmiszerek és gyermekjátékok gyűjtésével annak érdekében, hogy intézményi összefogással is segíthessék a leginkább nélkülözőket.

A helyi szociális intézmények dolgozói, valamint az oktatási-nevelési intézmények dolgozói alkotta, úgynevezett szociális kerekasztal munkacsoport a látókörében lévő rászoruló családokra és egyedülálló személyekre tett javaslataik figyelembevételével alakul ki a megajándékozottak köre.

A civil szervezetek munkájának köszönhetően és az intézményi gyűjtés eredményeként 2021-ben a Bonitas Nőegylet jóvoltából 19 családban nevelkedő 31 kisgyermeket tudnak megajándékozni, a nagycsaládosok egyesülete által 7 családban nevelkedő 26 kisgyermek és szülei tartós élelmiszercsomagot kapnak, továbbá az intézményi gyűjtésből 10 családban nevelkedő 15 kisgyermek és szüleik, valamint 31 egyedül élő idős, vagy nehéz körülmények között élő személy részesül tartós élelmiszercsomagban. Mindezen ajándékcsomagok mellé az önkormányzat jóvoltából a megajándékozottak mindösszesen 698.000,- Ft értékben vehetnek át élelmiszer vásárlási utalványt is.

Az önkormányzat mindent egybevetve idén decemberben mindösszesen közel 3 millió Ft értékben ajándékozott az időskorú lakosok részére tartós élelmiszercsomagokat, illetve a rászoruló családok és egyedül élők részére élelmiszer vásárlási utalványokat.

Mindezek azonban forintokban nem mérhető örömet okoznak a megajándékozottaknak és azoknak is, akik a csomagokat összeállították. A mórahalmiak összefogásának köszönhetően így mintegy ezer idős személy és hetvennél is több gyermek karácsonya lesz reményteli, emlékezetes és végső soron boldogabb is.