Tökéletességre törekszik Zsuzsi és Péter: a Magyarország étele verseny döntőjére készülnek

Lázasan készül a Magyarország étele 2023 verseny március 18-i döntőjére a mórahalmi Vanilla étterem képviseletében Szemendrey Zsuzsanna és Bogdán Péter. Szerdán egész nap dolgoztak az ételen, amelyről sajnos nem beszélhetnek és így megkóstolni sem lehet.

A mórahalmi Vanilla étterem is benevezett a Magyarország étele 2023 versenyre. A vendéglátóhelyet Szemendrey Zsuzsanna és Bogdán Péter, a Szegedi SZC Tóth János Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégium diákja képviseli. A döntőt három hét múlva, március 18-án rendezik a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolában. A fiatalokon nagy a nyomás, fontos a csapatmunka és az együttműködés. Péter a verseny egyetlen diák résztvevője.

A párossal szerdán egy szegedi cég konyháján találkoztunk, ahol a versenyre készülnek. A döntőn négy órájuk lesz az előre megadott alapanyagokból elkészíteni az ételt. Ezek a tarka vaj, sertés és két öko, vagy hazai termék. A konkrét ételről a versenyig nem beszélhetnek, ezért csak körüljártuk azt.

A verseny tematikája Petőfi Sándorhoz kötődik, ezért elvárás volt, hogy az elkészített étel és a csapat fantázianeve is a költő életéhez vagy az 1848/49-es forradalom és szabadságharchoz legyen köthető. Mivel a költő szerette a túrós csuszát, az biztosan jelen lesz majd valamilyen formában a tányéron.

Zsuzsi és Péter most azon dolgozik, hogy minimális változtatásokkal folyamatosan tökéletesítsék a tányéron szereplő ételeket.

– Több elemből áll a tányérunk, mindegyikkel külön foglalkozunk. Mindig van hova fejlődni. Ha megelégednék vele, akkor nem lenne benne kihívás. Tökéletesen elégedett lenni amúgy sem szoktam

– mondta Zsuzsi. Arra törekednek, hogy letisztult legyen a végeredmény, látszódjon benne a munka. A feladatot nehezíti, hogy 20 adagot kell elkészíteni az ételből, ebből nyolcat kell tálalni, a többit a vendégek kóstolják majd meg. Minderre négy órájuk van, ezért nagyon pontos és szigorú időbeosztás mellett készítik el az ételt, amellyel Szegedet és Mórahalmot képviselik majd a Magyarország étele versenyen.

Forrás: delmagyar.hu