Turisztikai fejlesztés indul a Nagyszéksós-tónál

1,7 milliárd forintos támogatásból újul meg a mórahalmi Nagyszéksós-tó és környéke a jövőben. Új kilátókkal és egy komplett látogatóközponttal bővítik a területet, a tó teljesen körbejárható lesz.

A város célja, hogy a már több mint száz bivalyból álló gulya a megújult látogatóközpont segítségével továbbra is felhívja a figyelmet a Kiskunsági Nemzeti Park értékeire. A munkálatok előreláthatólag 2022 elején kezdődnek.

A mórahalmi Nagyszéksós-tó Szegedtől 20 kilométerre található. A mintegy 100 hektáros terület a több mint 2000 hektár kiterjedésű Körös-éri Tájvédelmi Körzet része. A vízszint folyamatos csökkenése, a terület kiszáradása miatt azonban felhagytak a tó gazdasági hasznosításával, a 20. század végére pedig szinte teljesen benőtte a nád a nyílt vízfelületet.

Mórahalom önkormányzata és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2008-ban egy Európai Unió által finanszírozott rekonstrukciós munkába fogott a területen, bivalyokat telepített a náddal benőtt tómederbe. Ezzel létrejött a Dél-Alföld első bivalyrezervátuma, a vizes-mocsaras élőhelyeket kedvelő háziállatokkal történő legeltetés pedig látványos módon állította helyre a hajdani szikes tavat.

A VÁROS KÖZKedvelt KIRÁNDULÓHELYE LETT

A Nagyszéksós-tó szélén kialakított betekintő, kilátó és tanösvény a turisták kedvelt célpontja, ennek köszönhetően a terület madárvilága teljesen hozzászokott az emberi jelenléthez. A tómederben költő és táplálkozó madarakat ezért egészen közelről is lehetőség nyílik megfigyelni, ami a madármegfigyelők mellett a természetfotósok számára is kedvelt célponttá teszi a bivalyrezervátumot.

Látogatóközpont ökoturisztikai funkciókkal

Mára az egyik leglátogatottabb turisztikai célpontjává vált Mórahalomnak a Nagyszéksós-tó és környéke, amelyben akkora lehetőséget lát az önkormányzat, hogy pályázati támogatásból hamarosan továbbfejlesztik. Szűcs Anikó vezető projektmenedzser elmondta, a Kiskunsági Nemzeti Parkkal együttműködésben úgy gondolták, hogy ennek legjobb eszköze egy látogatóközpont lenne ökoturisztikai funkciókkal megerősítve.

– A beruházás egyik fő eleme a bivalyok körüli terület és az ide csoportosítható funkciók. A látogatóközpont az állatbeálló mellett kap helyet. Ez egy közel 800 négyzetméteres épület, benne egy gólyamenedékházzal, külterületen egy gólyaröpdével, ahol a gyógyulófélben lévő madarakat lehet megtekinteni – magyarázta a projektmenedzser.

Vízbe süllyesztett madárles

A természetfotósokra is gondoltak, a tó egyik legérdekesebb eleme egy vízbe süllyesztett madárles lesz, ahol 200 méteres szakaszon tudnak majd besétálni a látogatók a tó közepébe. Az 1,7 milliárd forintos beruházás közbeszerzésének elindítása már folyamatban van. Az önkormányzat, mint Szűcs Anikó projektmenedzser elmondta, úgy tervezi, hogy legkésőbb jövő év elején elkezdődhet a beruházás és körülbelül egy-másfél év alatt elkészül a nagyszéksós-tói látogatóközpont.

A vizes-mocsaras élőhelyeket kedvelő háziállatokkal történő legeltetés látványos módon állította helyre a tavat.


Forrás: delmagyar.hu