Új gyógyvízkútja van Mórahalomnak – A fürdővárosban így ötre nőtt a gyógyhatású vízlelőhelyek száma

Új gyógyvízkutat minősítettek Mórahalmon. A K-43-as kút vize immár gyógyvízzé minősülve szolgálhatja a város idegenforgalmát és gyógyulni vágyó látogatóit.

A víz felhasználása hamarosan a helyi fürdőben kezdődik, ugyanakkor az önkormányzatnak további tervei is vannak a kúttal, mely a Móradombi körút mellett található, a kialakított sportcentrum szomszédságában. A településnek ezzel együtt immár 5 gyógyvíz minősítéssel rendelkező kútja van, amely országos szinten is kiemelkedő.

A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő legelső termálkútja a Pannon őstenger üledékrétegeiből nyeri alkáli-hidrogénkarbonátos vizét. A 39,5 °C-os, ásványi anyagokban gazdag, jódos jellegű víz 1999-ben kapta meg hivatalosan a gyógyvíz minősítést, ám előtte is betegek ezreinek segített a gyógyulásban. Fürdőkúrában kopásos és gyulladásos ízületi, illetve gerincbetegségek, izomreuma valamint nőgyógyászati megbetegedések kezelésére szolgál. A termálkút gyógyvízzé nyilvánítása során végzett klinikai vizsgálat statisztikailag igazolta a fürdő vizének kifejezett gyógyhatását a térd-, és vállízületi megbetegedésekben.

Mórahalmon jelenleg öt gyógyvíz kút található közel azonos tulajdonságokkal: a Szent Erzsébet gyógyvíz, az Árpád gyógyvíz, a Hunyadi gyógyvíz, a Szent László gyógyvíz és az ötödik, amely jelenleg még a K-43-as nevet viseli.

A település országos szinten három kúttal marad csak el a legtöbb gyógyvizű kúttal rendelkező vidéki településektől, így a harmadik helyen rangsorolják holtversenyben Bük és Szolnok mellett.

Országos rangsor (Budapest kivételével):

1. hely: Hévíz 8 db és Nyíregyháza 8 db

2. hely: Debrecen 7 db, Hajdúszoboszló 7 db és Sárvár 7 db

3. hely: Bük 5 db, Mórahalom 5 db és Szolnok 5 db

4. hely: Berekfürdő 4 db, Demjén 4 db, Eger 4 db, Harkány 4 db, Mezőkövesd 4 db