Új járművekkel bővült a mórahalmi önkéntes tűzoltók gépparkja – Terepjáróval és quaddal sietnek majd segíteni

A Mórahalmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület az elmúlt időszakban nem csak létszámban, hanem a gépparkját illetően is bővült. Az egyesület az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól kapott egy új Volkswagen Amarok típusú terepjáró autót utánfutóval és egy hozzá tartózó Polaris típusú quadot. A járművek a mentési munkálatok támogatására szolgálnak majd a nehéz terepviszonyok közepette.

Jelenleg a Mórahalmi ÖTE egy régebbi típusú tűzoltó gépjárműfecskendővel, egy 1000 liter víz szállítására alkalmas tűzoltóautóval, egy műszaki mentő terepjáróval, egy tűzoltásvezető személyautóval, valamint az újonnan kapott terepjáróval és a quad-al rendelkezik. Így a géppark már igen változatos és komlex mentési feladatok ellátására alkalmas – mondta el a parancsnok, Németh Attila.

Az új autó önmagában is alkalmas az egyesület bármilyen ügyintézési feladatának ellátására, hiszen személyautó, így B kategóriás jogosítvánnyal is vezethető. Mindemellett pedig van rajta szakfelszerelés, így ebből kifolyólag tűzoltási feladatokat is el tud látni.

A jármű tűzoltás, bevetés támogatására használható eszközparkkal van felszerelve és kifejezetten erdőtüzes eseteknél, vagy olyan szabadtéri tüzeknél alkalmazható, amit nehezen tudnak megközelíteni a nagyobb tűzoltójárművek. Jellegénél fogva az ilyen helyszínekhez a terepjáró könnyebben közel tud menni, az állományt és a szakfelszereléseket is hatékonyabban tudja mozgatni – tette hozzá a parancsnok.

Az új gépjármű alapesetben képes önállóan is beavatkozást végezni, hiszen négy fő tűzoltót tud szállítani bevetési ruhában, illetve a szakfelszerelések is rendelkezésre állnak. Így elsősorban műszaki mentéshez, például fakidőléshez, fakivágáshoz is lehet használni.

Az eszközpark egy quad járművel is bővült.

– A quad egy érdekes kérdés, mint tűzoltó eszköz és szerintem eléggé új is a jelenléte. Első alkalommal mi magunk is meglepődtünk, hogy hogyan tudjuk majd hasznosítani ezt az eszközt, de már az első alkalommal jól vizsgázott. – mondta el Németh Attila.

A quadot első alkalommal a Mórahalmon tartott országos tűzoltó gyakorlaton vetették be, ahol egy nagy kiterjedésű nád égetése történt. A gyakorlaton utánfutót is kapcsoltak hozzá, amely segítségével nem csak emberek hanem eszközök szállítására is alkalmas, illetve akár olyan helyeken is képes elmenni, ahol a terepjáró már nem.

Az egyesületi taglétszám is növekvő tendenciát mutat a mórahalmi tűzoltóságnál. Jelenleg 14 képzett személy van, aki önállóan vonul ki a bejelentések helyszínére, nekik minden évben kell egy minősítő vizsgát tenni. Azon kívül, aki az alaptanfolyammal rendelkezik, és önkéntes tűzoltóként funkcionál az eddigi 14 főn felül, még további 6 fő, közöttük már van hivatásos is.