Újabb kerékpárút kivitelezése kezdődik Mórahalmon az 5511-es főútvonal mellett

 Újabb kerékpárúttal fog gazdagodni Mórahalom. Az új szakasz építését idén kezdik el és a tervek szerint a jövő évre fejeződik be a kivitelezése. A készülő kerékpárút a város déli külterületi részét köti össze Kissorral. Az 5511-es főútvonal mentén fog épülni a valamikori kisvasút nyomvonalát követve.
 Mióta megnyílt az Ásotthalom – Királyhalom közötti határátkelő, azóta megnövekedett ennek a szakasznak a gépjármű forgalma. Ennek következtében vált célszerűvé kivonni az úttestről a kerékpárosokat és egy önálló sávra terelni őket. A projektet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásából támogatják. Már aláírták a kivitelezési szerződést a kerékpárutat építő céggel és hivatalosan is átadták a munkaterületet. A kerékpárútnak már van egy meglévő szakasza, ami a kissori és a röszkei útnak a kereszteződésétől indul. Ennek a már meglévő szakasznak a felső burkolatát fogják kicserélni.

Az új négy kilométeres kerékpárút szakasz a település belterületi határától indul majd, amely teljesen önálló pályatesttel fog bírni. A műúttól egy árok választja el, tehát a kerékpárosok teljes biztonságban, elszeparáltan tudnak majd közlekedni ezen a kerékpárúton.

A kerékpárút 2 és fél méter széles lesz tehát lehetőség nyílik rajta a kétirányú forgalomra. Az épülő szakaszon két kerékpáros pihenőhelyet is elhelyeznek majd a kivitelezés során. A teljes beruházás 500 millió forint értékű. A projekt véglegesen a jövő évre fog elkészülni.

Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy a megyei önkormányzat egy komplett kerékpárút stratégiában gondolkozik, ami az egész megye területét lefedi. Nagyon sok helyen épült már az elmúlt időszakban kerékpárút, de vannak még hiányzó szakaszok.

Jelenleg egy megyei operatív programból, a megyei önkormányzat konzorciumi partnerségében megépülő szakasz fogja összekötni Mórahalmot Ásotthalommal. Egy későbbi, akár a határon átnyúló programmal viszont a határral össze lehetne kötni Ásotthalom települést, és van még egy hiányzó szakasz a domaszéki átjáró, ami az autópálya fölött épülne meg. Ha ez a két kis szakasz megépülne, akkor Szeged – Szabadka össze lenne kerékpárúttal kötve.