Uniós fejlesztéseket mutattak be

Szakmai látogatást szervezett Mórahalomra 2021. szeptember 10-én a „EUROPE DIRECT Szeged” iroda. Így mutatkozott be az az új generációs hálózat, amely idén májusban EU-szerte felállt, az Európai Bizottság koordinálásával. A Szegedi Tudományegyetemen már 2007 tavasza óta működik uniós információs iroda.

Az Európai Bizottsághoz benyújtott sikeres pályázat eredményeképpen az új EUROPE DIRECT hálózatnak is tagja maradhat 2025-ig a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJTK) Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet által menedzselt információs iroda. A magyar hálózatban továbbra is a „EUROPE DIRECT Szeged” az egyetlen olyan iroda, melynek befogadó szervezete felsőoktatási intézmény.

HÁLÓZATBAN TERÍTETT INFORMÁCIÓ

Az SZTE ÁJTK főépületének felújításáig a „EUROPE DIRECT Szeged” iroda székhelye átmenetileg a Feketesas utca 28. szám alatti „GO épületben” található. 2022 szeptemberétől azonban már a megújult és modernizált SZTE ÁJTK főépületben tudják fogadni az érdeklődőket – tudtuk meg Szekeres Ildikó irodavezetőtől.

Melyek az új generációs információs irodák feladatai? Időszerű és tényszerű információkkal szolgálni uniós kérdésekkel kapcsolatban; az Unió helyzetéről és jövőjéről folyó vita- és konferenciasorozatot népszerűsíteni. Rendezvények szervezése különféle uniós témákban; az EU intézményei által megjelentetett kiadványok terjesztése, saját információs anyagok készítése; a tevékeny polgári szerepvállalás erősítése a legkülönbözőbb célcsoportok körében – sorolta az „EUROPE DIRECT Szeged” iroda vezetője.

Az irodák együttműködnek a saját megyéjükben fellelhető más európai uniós hálózatokkal, biztosítva, hogy a helyi lakosok, vállalkozások könnyebben hozzáférhessenek a releváns információkhoz.

Ezekről, valamint a „EUROPRE DIRECT Szeged” iroda előtt álló idei feladatokról, tervezett rendezvényeikről, tematikus prioritásokról, az iroda munkamódszereiről a 2021. szeptember 10-i, mórahalmi szakmai látogatás résztvevőit Szekeres Ildikó irodavezető tájékoztatta.

EGY KISVÁROS ÉS AZ EU

A „EUROPE DIRECT hálózatot” érintő hírek, fejlemények ismertetésén túl a meghívottak megismerkedhettek Mórahalmon a Csongrád-Csanád megyei település fejlesztési stratégiájával. Személyesen is megtapasztalhatták, hogy az Európai Unió támogatásai milyen óriási mértékben javíthatják a helyben lakók életminőségét, s tehetnek egy kis alföldi települést vonzó turisztikai desztinációvá, sőt, a betelepülés célpontjává.

Mórahalom város polgármestere, Nógrádi Zoltán fogadta a szegedi csoportot a Városházán, s előadást tartott a helyi fejlesztési stratégiáról. Előadásában kiemelte, hogy nem csak a város, hanem Mórahalom kistérség egészének az érdekeit szem előtt tartják, amikor a fejlesztésekről döntéseket hoznak, hiszen Mórahalom feladatának tekinti a környező kisebb települések felzárkóztatását is. Nógrádi Zoltán előadásában felsorolta a legfontosabb kihívásokat, feladatokat, melyre a helyben lakóknak megoldásokat kell találniuk. Ilyen például a klímaváltozás is, az elsivatagosodás, az öntözés kérdésének megoldása, újfajta mezőgazdasági módszerek meghonosítása. A demográfiai adatok alapján a település jó úton jár, hisz az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt a születések száma és a betelepülés is jelentős.

A jövőbeli terveket is felsorolta Mórahalom polgármestere. Az integrált vízgazdálkodási rendszer fejlesztése mellett, a digitalizációra, a határmenti elhelyezkedés hangsúlyosabb kihasználására is gondolnak. A turisztika továbbfejlesztése sem áll le, például bemutatóközpontot szeretnének kialakítani a rehabilitált Nagyszéksós-tó mellé.

A mórahalmi előadás után a látogatók elbúcsúztak a modern városházától és az európai uniós támogatással helyben megvalósított fejlesztések megtekintésére indultak. A csoport egyik része gyalogosan, másik része városnéző BUBA-busszal indult el, majd később cseréltek, s így mindenki végig járhatta Mórahalom legfontosabb, legismertebb fejlesztési helyszíneit.

FEJLŐDÉS PROJEKTRŐL PROJEKTRE

A vendégek megismerkedtek a KOLO Szerb Kulturális Központ (a projekt azonosítója: HUSRB/1601/31/0005) impozáns koncerttermével, pezsgő programkínálatával, megtekintették az „Életadó Forrás” nevet viselő pravoszláv kápolnát is.

A Futó-Dobó Lovasközpontban (a projekt azonosítója: TOP-1.2.1-15-CS1-2016-00006) nem csak az igényes infrastruktúrát mutatták be a helyi szervezők, hanem egy rövid lovasbemutató is megörvendeztette a résztvevőket. A szomszédos Kocsimúzeumban régi szekerek és kocsik, a Kovácsműhelyben (a projekt azonosítója: VP6-19.2.1-43-1/B-17) pedig még ma is használható eszközök kiállítását tekintette meg a szegedi csoport.

Az Ezer Év Parkja (a projekt azonosítója: GINOP-5.1.7-17-2018-00019) eredetileg nem Mórahalom tulajdonában volt. Egy félresiklott és rosszul menedzselt projektet mentett meg a város azzal, hogy saját kezelésükbe vették és továbbfejlesztették, parkosították a híres magyar épületek makettjeit bemutató látogatóhelyet. Jelenleg is zajlik egy pilot projekt, amelynek keretében a bemutatott műtárgyak téli állagmegóvását kívánják megoldani.

A Magyar Turizmus Minőségi Díjat nyert Elixír Medical Wellness Hotelben (a projekt azonosítója: DAOP-2.1.1/I-12-2012-0007) épp nagyüzem volt a látogatás idején, ezért a szobákat nem, csak az igényesen kialakított közösségi tereket, étkezőt, a gyógymedencét, stb. tudták megtekinteni a vendégek. A szálloda melletti Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőt is bejárta a látogató csoport, s megtekintették a csendes wellness részleget és a különféle szaunákat is.

Séta közben útba esett a Rendezvénytér, ahol a város számos eseménye zajlik, az európai uniós normáknak megfelelő játszótér és a Röszkei út házai (a projekt azonosítója: TOP-2.1.2-15-CS1-2016-00003), valamint az E-töltőállomások (a projekt azonosítója: ROHU 422) is.

A tartalmas programot lezáró fogadásnak a Bivaly Bowling Club & Bar – aGREE(N)ment – Zöld város kialakítása Mórahalmon (a projekt azonosítója: TOP-2.1.2-15-CS1-2016-00003) adott helyet, ahol a résztvevők helyi specialitásokat is kóstolhattak.

A szakmai látogatáson a „EUROPE DIRECT Szeged” iroda szakmai partnerei, pedagógusok, egyetemisták, cégvezetők, a civil társadalom és a sportélet, valamint a helyi sajtó képviselői vettek részt.

SZTEinfo

Fotó: EDSz