Vállalkozói fórum Mórahalmon

A vállalkozói hitelekről, a hazai turizmusról, valamint Mórahalom és térségének gazdasági helyzetéről is szó volt csütörtökön a vállalkozói fórumon. Az eseményen átadták a Mórahalom Térségéért díjat is, amit Bonifert Gábor vehetett át.

Vállalkozói fórumot szervezett csütörtökön Mórahalmon a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) és térségi szervezete azért, hogy bemutassák a vállalkozások fejlesztéseit támogató megoldásokat, valamint a környékben rejlő turisztikai lehetőségeket. A polgármesteri hivatal dísztermében megtartott programon köszöntőjében Kőkuti Attila, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy a mórahalmi járásban 1700 regisztrált vállalkozás van, ebből 457 Mórahalmon található, a cégek közül pedig a járásban 26, a városban pedig 12 olyan vállalkozás van, amelynek árbevétele meghaladja az 1 milliárd forintot.

A fórumot Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára nyitotta meg, aki ékszerdoboznak nevezte Mórahalmot. A főtitkár bejelentette, hitelmoratóriumot és kamatstopot kérnek a kormánynál a kkv-k számára, miután múlt pénteken 16 százalékos lett a jegybanki alapkamat, melyre plusz 4 százalékot rászámolnak a bankok, így 20 százalék feletti kamattal kell számolniuk a vállalkozóknak. Beszámolt arról is, hogy a korábbi 450 ezer katás vállalkozóból 110 ezer az új katában tudta folytatni, 120 ezren az átalányadózás választották, míg a vállalkozásukat szüneteltetők januárig dönthetnek arról, hogy melyik egyszerűsített adminisztrációval járó adózást választják.

3,5 százalékra adnak kölcsön - Fotó: Sándor Judit / MWFotók: Sándor Judit / MW

Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója többek közt a társaság MAX programjáról beszélt, amiben 6 fajta hitelt kínálnak a vállalkozók számára fix 3,5 százalékos kamattal. Jelezte, egy adott probléma megoldásához nyújtanak segítséget, így például beruházási, lízing, forgóeszköz és mikrohitelt is lehet igényelni. Közölte, a legnagyobb összeg, ami igényelhető, 400 millió forint. Minderről a kamarai irodákban kérhető további információ.

Gönczi Tibor, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus szakmai igazgatóságának programigazgatója is jelen volt a rendezvényen. Gönczi elmondta, hogy az idei év első 9 hónapjában 31,2 millió vendégéjszakát töltöttek a turisták hazánkban, 1,6-szor többet mint tavaly. Szeged és térségében 670 ezer vendégéjszakát mértek, 51 százalékkal többet tavalyhoz képest. Az őszi turizmus élénkítése érdekében marketingkampányt indítottak, amiben a hazai bor és gasztronómia, valamint az épített örökség kap hangsúlyt.

A fórumon átadták a Mórahalom Térségéért díjat is, amit Bonifert Gábor, a Mediaworks Hungary Zrt. regionális lapmenedzsere, a Délmagyarország korábbi főszerkesztője kapott meg.

Forrás: delmagyar.hu
Fotó: Sándor Judit