Városi hírek (2008.03.21.)

Osztrák fúvósok; Képviselő-testületi ülés; Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködés megnyitó; Izraeli üvegház; Gyógynövénytermesztői képzés a Homokháton; Pályázati utóellenőrzés a Gyógyfürdőben; Csapadékvíz elvezetés a Petőfi utcában

Osztrák fúvósok

Az Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójának meghívására 2008. március 27-29. között településünkön tartózkodik az osztrák wieselburgi fúvoszenekar és big-band.

Az intézmény a vendégek szereplésével március 28-án 18 órakor az Aranyszöm Rendezvényházban tart koncertet.


Képviselő-testületi ülés

Mórahalom város Képviselő-testülete 2008. március 20-án tartotta soros ülését a Polgármesteri Hivatal tanácskozó termében.

Az ülésen Nógrádi Zoltán polgármester beszámolt a két képviselő-testületi ülés közötti tevékenységről, a fontosabb tárgyalásokról, az önkormányzati szervezetet érintő fontosabb eseményekről, valamint a lejárt határidejű határozatokról.

Beszámoló hangzott el továbbá Mórahalom város közrendjének, közbiztonságának helyzetéről, valamint az önkormányzati intézmények belső ellenőrzésének tapasztalatairól.


Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködés megnyitó


2008. március 18-án Temesváron rendezték meg a Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 nyitó konferenciáját.

A rendezvény célja a program végrehajtási folyamatának az elindítása, célkitűzéseinek és stratégiájának rövid ismertetése, kiemelten kezelve a magyar-román határmenti térség eddigi együttműködési tapasztalatait, illetve annak gazdasági és szociális kihívásait. Ismertetésre kerültek továbbá a programterület felzárkóztatására megfogalmazott prioritások és kulcsfontosságú területek, valamint a finanszírozási lehetőségek és eszközök.

Önkormányzatunkat a rendezvényen Pataki Sándor György és Vollmuth Eszter projektfelelősök képviselték.


Izraeli üvegház

2008. március 19-én izraeli delegáció látogatott városunkba. A befektetők 5 ha területű üvegházat kívánnak létesíteni a Dél-Alföldön. Elképzeléseik szerint biozöldség termesztésével foglalkoznának.


Gyógynövénytermesztői képzés a Homokháton

2008. február 4-én „Képzések a felzárkóztatásért és a lehetőségek kiaknázásáért a Dél-Alföldön” című program keretében 20 fő jelentkezővel gyógynövénytermesztői képzés indult a Homokháti Kistérségi Irodában.

A jelentkezők gyógynövényismeret, gyógynövények gyűjtése, termesztése, feldolgozása, drogismeret, gazdasági alapismeretek, valamint gyakorlati ismeretek témakörökben hallgattak előadásokat a 60 órás oktatás során.

A tanfolyam végén lehetőség nyílt a szántóföldi bio zöldség-fűszer-gyümölcs termesztéssel foglalkozó, kalocsai székhelyű Bio-Drog-Berta Kft. ÖKO tájközpontját meglátogatni Fajszon.

A képzés 2008. március 20-án vizsgával zárult, melyet követően minden hallgató gyógynövénytermesztői bizonyítványt kapott.


Pályázati utóellenőrzés a Gyógyfürdőben

2008. március 13-án a Magyar Államkincstár munkatársai „Az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő által nyújtott egészségügyi ellátás feltételeinek javítása összekötő épület kialakításával” tárgyú beruházás utóellenőrzését végezte. Az ellenőrzés során az ellenőrök mindent rendben találtak.


Csapadékvíz elvezetés a Petőfi utcában

Elkészültek a Petőfi utca csapadékvíz elvezető csatorna tervei. A kivitelezés költségeinek finanszírozására Önkormányzatunk pályázatot kíván benyújtani várhatóan ez év júniusában. A tervek szerint a Petőfi utca mindkét oldalán nyílt árkos csapadékvíz csatorna kerül kialakításra.