Zöldenergia-felhasználás a kistelepüléseken – A Magyar Termálenergia Társaság konferenciáját rendezték meg Mórahalmon

Mórahalom hosszú utat járt be és minden lehetőséget megragadott arra, hogy a város energiabiztonságának korszerű technikai hátterét megteremtse.

A „Dekarbonizált Mórahalom – geotermikus alapú fenntartható, kombinált zöldenergetikai mintaprojekt kistelepülések számára” elnevezésű projekt keretében az Energiaügyi Minisztérium támogatásával valósulhatott meg Mórahalmon a geotermikus mintaprojekt kiépítése. Ezzel a földgázalapú energiaellátás helyben elérhető, megújuló forrásból történő kiváltásával egy fogyasztóbarát, az ellátásbiztonságot növelő, környezetvédelmi és pénzügyi szempontból fenntartható ellátási modellként szolgál a hazai, 5-10 ezer lélekszámú települések fejlesztéséhez.

A rendezvényen megjelent Bányai Gábor kormánybiztos, Mihálffy Béla országgyűlési képviselő és Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere is. Kollár József, az Energiaügyi Minisztérium főosztályvezetője a geotermikus energia hasznosításban lehetséges stratégiai célokról tartott előadást, Horváth Gergely Domonkos, az MVM Zöld Generáció Zrt. vezérigazgatója az MVM stratégiáiba illeszkedő geotermikus lehetőségekről beszélt, Kurunczi Mihály, a Magyar Termálenergia Társaság elnöke pedig az önkormányzatok, mint ideális energiaközösségek lehetőségeit mutatta be a a helyi energiaforrások hasznosítására. A program zárásaként Szűcs Anikó, Mórahalom Városi Önkormányzat vezető projektmenedzsere mutatta be a projektet.