A Rózsa Sándor Élményház Ásotthalom kiemelkedő turisztikai látványosságai közé tartozik.

A múzeum 2014 óta várja a látogatókat, akik szeretnének megismerkedni az Alföld egykori legnagyobb betyárjának életével és ezzel a történelmi korszakkal.

A ház a legkisebbektől a legidősebbekig mindenkinek tartalmas kikapcsolódást nyújt. Korabeli eszközökből, levelekből, képekből, könyvtári és múzeumi darabokból álló kiállítással várják a látogatókat.

Az Élményházban helyet kapott egy börtöncella is, amely panoptikumként funkcionál. A börtön rácsai mögött maga Rózsa Sándor várja a látogatókat. Az élethű szobor szóban is köszönti a vendégeket, Rózsa Sándor ükunokája kölcsönözte a hangját a felvételhez.

A tárlatok körbejárása után a látogatók megpihenhetnek az épületben kialakított moziteremben, ahol valódi mozi székek kényelméből tekinthetik meg a Rózsa Sándor című tévéfilmet.

Az Élményházat nem csak belül töltötték fel megálmodói tartalommal, a ház környéke is érdekes látnivalókat kínál.

A Rózsa Sándor Élményház előtt látható Rózsa Sándor első köztéri faszobra, helyi mesterek keze munkája. Mellette kapott helyet Ásotthalom másik ikonikus alakjának - Pipás Pistának - a szobra, illetve emléket állítottak a tervezők, szervezők az átokházi boszorkák és a pásztorok legendájának is.

A kiállítás előzetes időpont egyeztetés után nyitvatartási időn kívül is megtekinthető.