VP6-19.3.1-17

TUDOR

A TUDásORientált együttműködés a turizmusfejlesztésben(VP6-19.3.1-17)


Pályázati felhívás neve, kódszáma:

A LEADER Helyi Akciócsoportok együttműködési tevékenységeinek előkészítése és megvalósítása, VP6-19.3.1-17

Kedvezményezett neve:

Homokháti Önkormányzatok Kistérségi Területfejlesztési Közhasznú Egyesülete (Konzorciumi Vezető)

Konzorciumi Tag: Mórahalmi Termelői Integrációs és Szolgáltató Szövetkezet

Konzorciumi Tag: Öttömös Községi Önkormányzat

Konzorciumi Tag: Kistelek Város Művelődéséért és Sportéletéért Közhasznú Közalapítvány

Projekt azonosító: 1916024915

Szerződött támogatás összege: 23.650.340 Ft

Támogatás mértéke %-ban: 85,48 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021. január 15.


A projekt előzménye:

A Homokháti Önkormányzatok Kistérségi Területfejlesztési Közhasznú Egyesülete (HÖKTE) az általa képviselt akcióterület szempontjából a turizmust tartja az egyik fő gazdaságfejlesztést előmozdító kitörési pontnak. A turizmus fejlesztésének egyik eszköze a Mórahalmi és a már önálló akció területként működő Kisteleki kistérségben lévő turisztikai szolgáltatók, gazdasági szereplők közötti együttműködés és tapasztalatátadás megteremtése, valamint a helyi termékek turizmusba történő bekapcsolása. E célok érdekében a HÖKTE konzorciumi partnereivel együttműködve dolgozta ki projekttervét, mely 2019 évben támogatást nyert és a megvalósítás még ebben az évben megkezdődött.


A projekt részletes ismertetése

A turizmus területén Mórahalom tölti be a térségben a vezető szerepet, mely dinamikus fejlődésnek köszönhetően újabb lépcsőfokhoz érkezett, így szükségesé vált újrafogalmazni a küldőterületek felé szánt üzenetet. Ennek érdekében a turisztikai termék és szolgáltatásfejlesztés, valamint új arculat kialakítása kap kiemelt szerepet.

A mórahalmi adottságokhoz koncentrálódó turisztikai fejlődés lehetőséget nyújt a környező településeknek is, hogy ebbe önálló arculattal, egyedi termékkel bekapcsolódjanak, mely így a térség fejlesztését szolgálja. Ennek mintája tud lenni az Öttömös községben elindított turisztikai fejlesztési terv, majd az ehhez kapcsolódó arculat megfogalmazása. A kisteleki partner szintén arculati terv, reklámtárgyak elkészítésével vesz részt a projektben, valamint bekapcsolódik a szolgáltatók számára szervezett workshopok megvalósításába.

Mórahalmon első lépésként a TDM szervezettel együttműködve új csomagok és programok kialakítása, a helyi turisztikai kínálat egységes termékké rendezése, valamint a piackutatás és monitoring tevékenység célját szolgáló táblagépek beszerzése történik. Elkészül a közös rendezvénynaptár és egy papír alapú térkép kiadvány.

A helyi termékek kapcsán a Homokháti Portéka Bolt árukínálatának és értékesítési láncának bővítése szerepel. Tervezett partnerek a fejlesztésben a nagyobb kereskedelmi szálláshelyek és az Ezer Év Parkja Mórahalom (korábban Mini Hungary)

A projektben tervezett tapasztalatcserék, előadások, tudásátadás és workshopok megszervezését Mórahalmon a Mórahalmi Termelői Integrációs és Szolgáltató Szövetkezet önerőként biztosítja. A workshopokra mindkét LEADER HACS területén (Mórahalmi és Kisteleki kistérség) működő szolgáltatók, érdeklődők meghívást kapnak.

A logisztikai tevékenység fókuszában a helyi élelmiszer-termékek turistákhoz való eljuttatása szerepel. A tevékenységben aktív partnerként számítunk a magánszálláshelyek üzemeltetőire, a megvalósításában partnerséget kívánunk kialakítani a helyi TDM szervezettel.

A tervezett honlap fejlesztése a Homokháti kistérség területén található turisztikai szolgáltatásokat kívánja elérhető közelségbe hozni a turisták számára, a honlapra irányítva online marketing kommunikáció segíti a népszerűsítést.

Célunk, hogy a térségbe érkező vendég tudomást szerezzen és eljuthasson a turisztikai attrakciókhoz. A turisztikai irányító táblák és térképek külsejüket és megjelenítésüket tekintve egységesek, a térképek és az elkészült kiadványok QR kóddal ellátottak, mely az újonnan elkészített weboldalra irányítja a látogatókat.

Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat segítségével megvalósuló projekt fejlesztései a térségbe érkező turisták számára egyértelmű eredményekkel fognak járni, mind a komfortérzet és a tájékozódás megkönnyítése, a komplex és professzionális szolgáltatások kínálata, illetve helyi hagyományokat megjelenítő és alkalmazó termékek elérhetősége szempontjából. A projekt várhatóan 2021 januárjában zárul.


A Bizottság EMVA-ra vonatkozó internetes oldala: https://ec.europa.eu/agriculture/