50 éves a Mórahalmi Parasztkórus (Galéria)

Az 50 éves Mórahalmi Parasztkórus, a hétvégén, október 2-án tartotta meg jubileumi kórustalálkozóját az Aranyszöm Rendezvényházba. Az érdeklődők a színpadon láthatták a helyi parasztkórus mellett Albertirsa, Alsóváros, Ásotthalom, Bordány, Deszk, Óbecse, Palics, Üllés, Zákányszék és Zsombó csoportjait is.

A Mórahalmi Parasztkórus 50 éve a pávaköri mozgalommal indult 1971-ben. A hír, hogy kórus alakult, szájról szájra terjedt. Akik tudták az ismerősükről, hogy szépen dalol, azt meghívták. Kezdetben Pávakör volt, majd 1974-ben Parasztkórussá minősült.

A mórahalmiakat Masa Gézáné énektanárnő irányította szakmai hozzáértéssel. Az alapító tagokból ma már csak Masáné Lékó Ilona, aki gimnazistaként énekelt nagyapjával együtt és Ótott Kovács Józsefné tagja a jubiláló kórusnak. A csoportot később Kerek Ferencné, majd Burkovics Ferenc énektanárok vezették. 1991 óta, 30 éve Mócsán Mária Zita a kórus művészeti vezetője.

Rendszeres szereplői a városi és az egyházi ünnepeknek. Baráti kapcsolatot ápolnak vajdasági és erdélyi együttesekkel, Csongrád-Csanád megye népdalköreivel és az Albertirsai Dalkörrel.

A parasztkórus működését és tevékenységét számtalan támogató segíti, de több pályázat nyertesei is. Így a Csoóri Sándor Alapnak köszönhető az a dél-alföldi viselet, amelyet az évfordulón vettek fel először.

Számos sikert értek el a szakmai megmérettetéseken. Zenei repertoárjukban Magyarország népzenei tájegységeinek dalaiból válogatnak.

Társadalmi elismeréseik:

  • Fennállásuk 35. évfordulója tiszteletére „Mórahalom város Köszönete” elismerésben részesültek.
  • 2018. augusztus 20-án Ópusztaszeren Csongrád megye Alkotói Díját vehette át a kórus.
  • 2019. augusztus 30-án a Mórahalmi Parasztkórus munkássága nemzeti értékké vált, felvételt nyert a Mórahalmi Települési Értéktárba.