A 150 fős kollégiumhoz már a kivitelezőt keresik Mórahalmon – Addig két ideiglenes szállás biztosítja a középiskolások elhelyezését

Mórahalom önkormányzata 150 férőhelyes kollégium építését tűzte ki célul, mivel a Szegedi Szakképzési Centrum Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolája máris kinőtte az eddigi kollégiumi kapacitásait és az iskola végleges tanulólétszáma várhatóan 300 fölött lesz, többségében vidéki diákokból verbuválódva. Azonban míg elkészül a vadonatúj épület, szükség van ideiglenes megoldásra, mindezt a város önkormányzata ideiglenes kollégiumok kialakításával oldja meg.

Két ideiglenes kollégiumot is kialakítottak

Az új kollégium elkészültéig az önkormányzatnak ki kellett alakítania több ideiglenes kollégiumot, mivel a Tóth János szakképző iskolába évente 35-40 új, vidéki diák iratkozik be. Az első ideiglenes kollégium a Röszkei út mellett lévő, régen vállalkozói inkibátorházként használt épületben kapott helyet. A mintegy 470 m²-es területen 48 férőhelyet alakítottak ki 2020 szeptemberére.

A 2020. őszén elkészült ideiglenes kollégium épülete.

A már kész ideiglenes kollégium mellett szükségesnek tűnt még egy ilyen jellegű épület kialakítása 2020 végére. Ezt az épületet sokan a volt Klebersberg iskola iroda épületeként ismerik. A már korábban kialakított ideiglenes kollégium közvetlen szomszédságában található, így a két épületet egy nagyon jól használható közös udvar köti össze. Az ideiglenes szállás 36 férőhellyel rendelkezik majd. Az épület felújítási munkálatainak tervezett befejezése várhatóan 2021. augusztus közepe lesz.

A régi gazdasági iskola lesz a második ideiglenes szálláshelye a kollégistáknak. A felújítás hamarosan elindul.

Az új épület tervei készen vannak, már kivitelezőt keresnek

A négyszintes végleges kollégiumi épület beépítési alapterülete összesen 3130 négyzetméter lesz. A létesítmény a régi focipálya helyén fog helyet kapni. Az épület tervezésére összesen 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az önkormányzat az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól, ezt követően Csontos Attila építészmérnök készítette el a kiviteli terveket. A feltételes közbeszerzési eljárás a kivitelezésre és az eszközlista összeállítása már megtörtént.

Diákszálló is épül a Szegedi úton

Nagybecskerek és Mórahalom között konzorciumi megállapodás jött létre, melynek keretében 110. millió forintból diákszálló is épül Mórahalmon 17 fő főiskolás cserediák számára. 2020-ban a tervezési munkák és kivitelező kiválasztása zajlott le. A Bauszer 2021 februárjában kezdi meg az építési munkákat és október 15-ig építi fel a szállót.