A közösségükért dolgoznak a mórahalmi önkéntesek

Két mórahalmi is van Az év megyei önkéntese díjazottjai között. Márton Gábor, a Jövőnk a Család Nagycsaládosok Mórahalmi Egyesületének elnöke, hatgyermekes családapa, hitoktató és Nyári Dóra, a Vedres István Technikum diákja lett egy-egy kategória győztese.

A Csongrád megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház pályázatot írt ki még 2020 elején az év megyei önkéntese díjra. A program célja elismerni az önkéntes tevékenységet végzők lelkesedését, fáradozását, megköszönni munkájukat azzal a nem titkolt céllal, hogy az önkéntesség társadalmi megítélése még kedvezőbb legyen.

Három kategória

Még a hónap elején, december 5-én, az önkéntesek világnapja alkalmából három kategóriában hirdettek győztest: a 60 évesnél idősebbek, a 35 évesnél fiatalabbak és a közösségi önkéntesek között.

Példamutató életvitel

A közösségi önkéntes kategóriában a díjat Márton Gábor hitoktató, hatgyermekes főállású apa és újságíró nyerte, aki szenvedélyesen, időt, energiát nem kímélve, önzetlenül dolgozik a mórahalmi közösségért. A Jövőnk a Család Nagycsaládosok Mórahalmi Egyesülete vezetőjeként az önkéntes munka, a közösségfejlesztési tevékenységek átszövik életét. Márton Gábor példamutató életvitelével elnyerte az év megyei önkéntese díjat, hiszen munkája során, nem kizárólag a helyi érdekeket szolgálja, hanem példát mutat mindenkinek kitartásról, hitről és a család fontosságáról.

Emlékplakett

A fiatalok kategóriában a szintén mórahalmi, a Szegedi SzC Vedres István Technikumban építészetet tanuló Nyári Dóra a Nem Adom Fel Alapítvány képviseletében vehette át az elismerő kitüntetést. A Csongrád Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház képviseletében Hegedűs Sándor irodavezető személyesen, a járvány­ügyi intézkedéseket betartva, az Aranyszöm Rendezvényházban adta át az emlékplakettet, illetve az értékes nyereményeket a díjazottak részére.


Márton Gábor büszkén mutatta lapunknak a díjat. Fotó: Karnok Csaba

Örömteli megálló

– Erre most nagyon büszke vagyok, Olyan elismerés ez, ami a láthatatlan munkát veszi észre és díjazza. Köszönöm a felterjesztőknek, az egyesületnek, hogy gondoltak rám, és azoknak, akikkel együtt végezzük ezeket a feladatokat másokért. Jólesett az elismerés. Örömteli megálló a munkában. Fontos, hogy nem egyedül végzem ezt a munkát, közösen visszük előrébb a közösséget. Úgy gondolom, ha ezt a feladatot komolyan vesszük, sok mindent meg tudunk változtatni – mondta Márton Gábor.

Kezdeti sokk

Nyári Dóra is úgy fogalmazott, meglepte a díj.

– Az átvétel előtt pár nappal értesültem róla, de természetesen nagyon örültem a kezdeti sokk után. A Nem Adom Fel Alapítványnál különböző érdekes feladatokat láttam el. Leginkább gyerekek számára próbáltuk óvodákban és iskolában testközelibbé tenni az olyan mindennapi tevékenységeket, ami nekünk természetesnek számít, azonban egy látás- vagy egy hallássérült számára nehézséget okozhat. A kedvenceim közé tartoztak az olyan játékos feladatok, ahol a szemüket bekötve egy-egy fűszert kellett felismerniük vagy tapintás alapján meghatározni valamit – mondta lapunknak.


Forrás: delmagyar.hu