Átadták a mórahalmi Molnár Franciska Judo Csarnokot

 Mórahalom Városi Önkormányzat a Magyar Judo Szövetséggel közös célt fogalmazott meg, amikor nemcsak egy a helyi, térségi igényeket kiszolgáló, de a nemzetközi versenyek elvárásainak is megfelelő csarnok építését határozta el. Tette ezt a judo sportág iránt megmutatkozó érdeklődés, valamint a Mórahalmi Judo Egyesület által eddig elért kiváló versenyeredmények elismerése kapcsán. Az együttműködés eredményeként szeptember 9-én egy teljesen új judo csarnokot adtak át Mórahalmon.


Az átadón részt vett Sárfalvi Péter a Sportért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára, a Magyar Judo Szövetség főtitkára, Nagy György, a város képviseletében pedig Nógrádi Zoltán polgármester és Csiszár Dániel, a Mórahalmi Judo SE elnöke is.

A nap során a város vezetése az elmúlt tíz év dinamikus és sikeres sportfejlesztéseit mutatta be a kormány képviselőjének, aki a látottak alapján elmondta: példaértékű az a fejlődési pálya, amit Mórahalom az elmúlt évtizedben véghez vitt a sportinfrastruktúra területén. Sárfalvi Péter véleménye szerint így kell jól felhasználni a különféle kormányzati és TAO támogatásokat, majd gratulált a polgármesternek a tervek megvalósításáért.Nógrádi Zoltán a judo központ megvalósítását már évekkel ezelőtt elkezdte, amikor a helyi judo sportegyesület sikereire felfigyelt és számukra méltó edzőtermet szeretett volna kialakítani – mondta az ünnepi szalagátvágás előtt Mórahalom polgármestere. Hangsúlyozta: a város sportkoncepciójának negyedik pillére a judo, a futball, a kézilabda és a vizes sportok mellett. A városvezető bízik abban, hogy a létesítmény segít kinevelni még több válogatott mórahalmi cselgáncsozót, akik Molnár Franciska szellemiségét követve viszik hírét településüknek. A polgármester judoért tett erőfeszítéseit a Magyar Judo Szövetség egy díszoklevéllel is elismerte, melyet Nagy György főtitkár adott át az ünnepség keretein belül.A beruházás jelentős lépés az ifjúsági judo képzés és oktatás országos szintre emelése érdekében. Ennek köszönhetően Mórahalom egy új, jelentős és esztétikus városi rangú sportlétesítménnyel gyarapodott.

A létesítményt szeptember 9-én birtokba vevő Mórahalmi Judo SE elnöke, Csiszár Dániel meghatottan nyilatkozott az átadón és elmondta: a csarnok nem csak a mórahalmiaknak hatalmas előrelépés, de otthont ad majd más egyesületekkel, határon túli klubokkal közös edzéseknek, táboroknak, melyek során a kis judokák még jobbá csiszolhatják technikájukat. A mórahalmi judosok nagy álma, hogy minden homokháti gyereket megtanítsanak esni, ehhez a most átadott terem kiváló alapot nyújt – tette hozzá az elnök.A létesítmény tervezett fő rendeltetése judo tornacsarnok, mely alapvetően sportolási, edzési tevékenységet szolgál. Az 555 m2-es épület földszintes kialakítású, amelyben 260 m2 tatamival borított küzdőtér kapott helyet a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségekkel és konditeremmel.

A beruházás összköltsége több mint 228 740 000 Ft, melyhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Judo Szövetség által 196 000 000 Ft támogatást biztosított, a fennmaradó költséget önerő vállalása mellett a Mórahalom Városi Önkormányzat biztosította. A kivitelezési munkálatok 2019. november 18-án kezdődtek meg a Mórahalom, a Kálvária sétányon. Az épület alig egy év alatt készült el és egy országos hírű mórahalmi cselgáncsozóról, Molnár Franciskáról kapta nevét.

A névadóról


Molnár Franciska, a cselgáncs kiválósága 1958. december 14-én született Mórahalmon. Az általános iskola befejezése után a Mórahalmi Postaforgalmi Szakközépiskolában érettségizett 1976-ban, majd Győrbe került a Távközlési Főiskolába.

Főiskolai tanulmányai mellett kezdett el aktívan dzsúdózni, majd Szegedre visszatérve folytatta ezt a sportágat. Ekkor (a 80-as években) már a SZEOL, majd a Szeged SC az ország egyik legjobb utánpótlás nevelő szakosztálya volt. Ebben az időszakban indult a női szakág, amely hamarosan magyar bajnokokkal dicsekedhetett. Molnár Franciska, Szeged első női cselgáncsozója a magyar bajnokságon az 52 kilogrammos súlycsoportban 1983-ban, 1985-ben, 1986-ban, 1987-ben az első helyen végzett. 1984-ben és 1988-ban magyar bajnoki 2. helyezést ért el.

Ő volt az első szegedi női versenyző, aki a válogatottba is bekerült, sőt a nemzetközi versenyeken is elért érmes helyezéseket. 1986-ban szerzett edzői oklevelet a Testnevelési Főiskolán. Egyike volt az első női cselgáncsedzőknek Magyarországon. 1989-től a Szeged SC lánycsapatának edzője lett.

Tanítványai számos győzelemmel, éremmel honorálták szakmai tudását, a sport szeretetét, közülük Laukó Hajnalka, Gerebecz Tímea magyar bajnok lett. Igazi csapatépítő személyiség volt, aki mindenre és mindenkire figyelt. Sporttársai mindig számíthattak a segítségére a sportban és a magánéletben is.

Érdekelte a kihívás, így több nagy álma is volt, például a gyerekek sporttáboroztatása, de a legnagyobb álma a mórahalmi cselgáncs megalapítása volt. Tervét nem tudta megvalósítani munkahelyi elfoglaltsága miatt, de bízott abban, hogy vágya teljesül. Sajnos, a Mórahalmi Judo SE megalakulásának, mely 2014 tavaszán volt, már nem lehetett részese a 2013 novemberében bekövetkezett halála miatt.Az Egyesületről

A Mórahalmi Judo Egyesület 2014 áprilisában alakult a mórahalmi és a homokhátsági gyermekek és felnőttek judoval és a judo szellemiségével való megismertetésére. Az egyesület jelenleg közel 70 fővel és 5 csoporttal van jelen két településen: egy-egy tanfolyam működik folyamatosan Mórahalmon és Ásotthalmon, valamint egy haladó, egy versenyző és egy felnőtt csoport Mórahalmon található. A judokák közül az elmúlt 5 évben 14 országos szintű versenyző és egy serdülő válogatott kerettag került ki. Összességében egy OB arannyal, négy ezüsttel, nyolc bronzzal és nyolc OB V. hellyel büszkélkedhetnek.Versenyzőik az érmeket és a pontszerző helyeket Nagybata Mihály 2 danos edző (Senior Európa bajnok, Magyar bajnok) irányításával szerezték. Az idei évtől pedig Pfeffer Árpád 2 danos edző is segíti a judokák felkészítését.