Átadták a mórahalmi Molnár Franciska Judo Csarnokot

 Mórahalom Városi Önkormányzat a Magyar Judo Szövetséggel közös célt fogalmazott meg, amikor nemcsak egy a helyi, térségi igényeket kiszolgáló, de a nemzetközi versenyek elvárásainak is megfelelő csarnok építését határozta el. Tette ezt a judo sportág iránt megmutatkozó érdeklődés, valamint a Mórahalmi Judo Egyesület által eddig elért kiváló versenyeredmények elismerése kapcsán. Az együttműködés eredményeként szeptember 9-én egy teljesen új judo csarnokot adtak át Mórahalmon.


Az átadón részt vett Sárfalvi Péter a Sportért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára, a Magyar Judo Szövetség főtitkára, Nagy György, a város képviseletében pedig Nógrádi Zoltán polgármester és Csiszár Dániel, a Mórahalmi Judo SE elnöke is.

A nap során a város vezetése az elmúlt tíz év dinamikus és sikeres sportfejlesztéseit mutatta be a kormány képviselőjének, aki a látottak alapján elmondta: példaértékű az a fejlődési pálya, amit Mórahalom az elmúlt évtizedben véghez vitt a sportinfrastruktúra területén. Sárfalvi Péter véleménye szerint így kell jól felhasználni a különféle kormányzati és TAO támogatásokat, majd gratulált a polgármesternek a tervek megvalósításáért.



Nógrádi Zoltán a judo központ megvalósítását már évekkel ezelőtt elkezdte, amikor a helyi judo sportegyesület sikereire felfigyelt és számukra méltó edzőtermet szeretett volna kialakítani – mondta az ünnepi szalagátvágás előtt Mórahalom polgármestere. Hangsúlyozta: a város sportkoncepciójának negyedik pillére a judo, a futball, a kézilabda és a vizes sportok mellett. A városvezető bízik abban, hogy a létesítmény segít kinevelni még több válogatott mórahalmi cselgáncsozót, akik Molnár Franciska szellemiségét követve viszik hírét településüknek. A polgármester judoért tett erőfeszítéseit a Magyar Judo Szövetség egy díszoklevéllel is elismerte, melyet Nagy György főtitkár adott át az ünnepség keretein belül.



A beruházás jelentős lépés az ifjúsági judo képzés és oktatás országos szintre emelése érdekében. Ennek köszönhetően Mórahalom egy új, jelentős és esztétikus városi rangú sportlétesítménnyel gyarapodott.

A létesítményt szeptember 9-én birtokba vevő Mórahalmi Judo SE elnöke, Csiszár Dániel meghatottan nyilatkozott az átadón és elmondta: a csarnok nem csak a mórahalmiaknak hatalmas előrelépés, de otthont ad majd más egyesületekkel, határon túli klubokkal közös edzéseknek, táboroknak, melyek során a kis judokák még jobbá csiszolhatják technikájukat. A mórahalmi judosok nagy álma, hogy minden homokháti gyereket megtanítsanak esni, ehhez a most átadott terem kiváló alapot nyújt – tette hozzá az elnök.



A létesítmény tervezett fő rendeltetése judo tornacsarnok, mely alapvetően sportolási, edzési tevékenységet szolgál. Az 555 m2-es épület földszintes kialakítású, amelyben 260 m2 tatamival borított küzdőtér kapott helyet a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségekkel és konditeremmel.

A beruházás összköltsége több mint 228 740 000 Ft, melyhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Judo Szövetség által 196 000 000 Ft támogatást biztosított, a fennmaradó költséget önerő vállalása mellett a Mórahalom Városi Önkormányzat biztosította. A kivitelezési munkálatok 2019. november 18-án kezdődtek meg a Mórahalom, a Kálvária sétányon. Az épület alig egy év alatt készült el és egy országos hírű mórahalmi cselgáncsozóról, Molnár Franciskáról kapta nevét.

A névadóról


Molnár Franciska, a cselgáncs kiválósága 1958. december 14-én született Mórahalmon. Az általános iskola befejezése után a Mórahalmi Postaforgalmi Szakközépiskolában érettségizett 1976-ban, majd Győrbe került a Távközlési Főiskolába.

Főiskolai tanulmányai mellett kezdett el aktívan dzsúdózni, majd Szegedre visszatérve folytatta ezt a sportágat. Ekkor (a 80-as években) már a SZEOL, majd a Szeged SC az ország egyik legjobb utánpótlás nevelő szakosztálya volt. Ebben az időszakban indult a női szakág, amely hamarosan magyar bajnokokkal dicsekedhetett. Molnár Franciska, Szeged első női cselgáncsozója a magyar bajnokságon az 52 kilogrammos súlycsoportban 1983-ban, 1985-ben, 1986-ban, 1987-ben az első helyen végzett. 1984-ben és 1988-ban magyar bajnoki 2. helyezést ért el.

Ő volt az első szegedi női versenyző, aki a válogatottba is bekerült, sőt a nemzetközi versenyeken is elért érmes helyezéseket. 1986-ban szerzett edzői oklevelet a Testnevelési Főiskolán. Egyike volt az első női cselgáncsedzőknek Magyarországon. 1989-től a Szeged SC lánycsapatának edzője lett.

Tanítványai számos győzelemmel, éremmel honorálták szakmai tudását, a sport szeretetét, közülük Laukó Hajnalka, Gerebecz Tímea magyar bajnok lett. Igazi csapatépítő személyiség volt, aki mindenre és mindenkire figyelt. Sporttársai mindig számíthattak a segítségére a sportban és a magánéletben is.

Érdekelte a kihívás, így több nagy álma is volt, például a gyerekek sporttáboroztatása, de a legnagyobb álma a mórahalmi cselgáncs megalapítása volt. Tervét nem tudta megvalósítani munkahelyi elfoglaltsága miatt, de bízott abban, hogy vágya teljesül. Sajnos, a Mórahalmi Judo SE megalakulásának, mely 2014 tavaszán volt, már nem lehetett részese a 2013 novemberében bekövetkezett halála miatt.



Az Egyesületről

A Mórahalmi Judo Egyesület 2014 áprilisában alakult a mórahalmi és a homokhátsági gyermekek és felnőttek judoval és a judo szellemiségével való megismertetésére. Az egyesület jelenleg közel 70 fővel és 5 csoporttal van jelen két településen: egy-egy tanfolyam működik folyamatosan Mórahalmon és Ásotthalmon, valamint egy haladó, egy versenyző és egy felnőtt csoport Mórahalmon található. A judokák közül az elmúlt 5 évben 14 országos szintű versenyző és egy serdülő válogatott kerettag került ki. Összességében egy OB arannyal, négy ezüsttel, nyolc bronzzal és nyolc OB V. hellyel büszkélkedhetnek.



Versenyzőik az érmeket és a pontszerző helyeket Nagybata Mihály 2 danos edző (Senior Európa bajnok, Magyar bajnok) irányításával szerezték. Az idei évtől pedig Pfeffer Árpád 2 danos edző is segíti a judokák felkészítését.