"Egy jó kezdet"

Mórahalom gazdaságfejlesztésére jó példa a 2010-ben megalakult LKG Delta Kft., amely jelenleg 50 főt foglalkoztat a település ipari parkjában. De mivel is tevékenykedik a cég pontosan? Milyen fejlesztések történtek a vállalatnál?
Az LKG Delta Kft. jelenleg 150 főt alkalmaz Németországban, 50 főt pedig Mórahalmon. A cég fémszerkezetek gyártásával foglalkozik, és a mórahalmi telephelyen előállított alkatrészeket Németországba szállítják. A kft. három munkaterületen dolgozik. Az első szakirány a tűzoltóautók alkatrészeinek és szerelvényeinek a legyártása. Ez a terület követeli meg a legnagyobb odafigyelést, hiszen emberéletek múlhatnak azon, ha akár csak egy felépítményt is hibásan hoznak létre. Ezen kívül gyártanak kommunális célgépeket, kukabillentő gépeket, amelyek a konténereket megemelik, illetve billentik. Készítenek továbbá utcabútorokat, kerékpártárolókat és támaszokat, beállókat, kukákat és kukatárolókat. Ez a három szegmens határozza meg a cég jelenlegi működését.

Kiss Gábor projektmenedzser elmondta: hogy arra a legbüszkébbek, hogy elértek egy olyan szintet, ahol már Németországban is meg tudnak felelni az elvárásoknak, és olyan embereknek tudnak segíteni, eszközöket biztosítani, akik folyamatosan életeket mentenek. Hozzátette azt is, hogy minden beruházásukat önerőből valósítják meg.

A cég 2013-ban egy finomsugaras plazmavágót, az idei évben pedig hegesztőgépeket, oszlopos fúrógépeket, a munkásoknak pedig minden olyan szerkezetet szerzett be, amelyek segítségével könnyen, és ami a legfontosabb, pontosan kimért alkatrészeket tudnak gyártani.

A 2014-es év végére szeretnének megfelelni az Európai Unió által elvárt EN1090-es szabványnak, ami magába foglalja a fémszerkezetek minőségi gyártását. Kiss Gábor elárulta: úgy látják, hogy ennek az előírásnak a bevezetésével olyan előnyökre tesznek majd szert, amelyek egy cégnek az átjárhatóságát, a kompatibilitását és magát a megfelelhetőségét teszik lehetővé.

Ennek a célnak a megvalósítása igazán nagy feladat. Mivel a kft. is folyamatosan bővül – mind szakmai tudással, mind területileg –, ezért a munkavállalók számát is növelni szeretnék. Ennek fényében keresnek olyan munkavállalókat, akik jártasak a hegesztésben, legyen szó akár alumíniumról, feketevasról, vagy szénacélról. Továbbá olyan segédmunkások jelentkezését várják, akik a vasakat előkészítik a hegesztőknek, az élhajlító lemezmunkában, és a gépépítésben is jártasak. Fontos, hogy a munkavállalók önálló munkavégzésre képesek legyenek, a fejlődés ritmusát fel tudják venni, és integrálódni tudjanak a cég rendszerébe. Jelentkezni az info@lkg-delta.hu email címen lehet. A projektmenedzser kiemelte, hogy nem a végzettség számít, hanem az, hogy az illető tudjon, de legfőképpen akarjon dolgozni. „Mindenkinek el kell kezdenie valahol. Ez egy jó kezdet.”