Együtt ünnepelte a Homokhátság a Szent István Kenyere Búcsút

 Szabadtéri ünnepi szentmisét mutattak be augusztus 19-én este Mórahalmon, ahol kilencedik alkalommal tartották meg a Szent István Kenyere Búcsút államalapításunk ünnepének alkalmából. Kondé Lajos plébános prédkiációjában kiemelte, Szent István számára a hit igazi komoly erőforrást jelentett. Idén Forráskút háziorvosa vehette át a Homokhátsági díjat.
 – Szent István királyra emlékezünk, akinek munkája, tettei, életműve révén kenyeret adott a népnek, földet szerzett, körülhatárolta azt Isten ujját követve, törvényeket alkotott a szellem erejével, hitet és erőt adott a kereszténység minden írott és íratlan szabályával – emelte ki ünnepi beszédében Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.

Kilencedik alkalommal ünnepelte együtt augusztus 19-én este a Homokhátság a Szent István Kenyere Búcsút Mórahalmon, miután azt 2012-ben megalapította a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a mórahalmi önkormányzat. A városvezető hangsúlyozta, a legváratlanabb helyzetben védtük meg Szent István örökségét vért és könnyeket hullajtva. Rámutatott, éppen ezért a haza sosem lehet illúzió, a haza közös sors.


A Szent Istvántól kapott örökséget, a hazát ünnepelték együtt Mórahalmon. Fotó: DM

A környező települések mindegyikéről érkeztek hívek a búcsúra, több százan imádkoztak együtt. A szentmisét Gyulay Endre, nyugalmazott megyéspüspök, valamint Kondé Lajos és Serfőző Levente püspöki helynökök mutatták be a homokhátsági egyházközségek papjaival közösen. Az eredeti tervek szerint az ünnepi szónok Böcskei László nagyváradi megyéspüspök lett volna, de a vírushelyzet miatt nem utazott Mórahalomra. Kiss-Rigó László, szeged-csanádi megyéspüspök sem tudott jelen lenni az ünnepen betegség miatt.

Képgaléria: Együtt ünnepelte a Homokhátság a Szent István Kenyere Búcsút. Fotók: Frank Yvette
A szentmisén Kondé Lajos prédikációjában elmondta, a hit igazi komoly erőforrást jelentett Szent István számára, akinek nemcsak látszat volt az evangélium, hanem komolyan vette annak igazságait. Istenbe kapaszkodott, mert komolyan hitt az Isten országának valóságában – tette hozzá. Megjegyezte, ha Szent Istvánt követjük, akkor biztos úton haladunk Isten országa felé. A püspöki helynök a prédikációt követően áldotta meg az új kenyeret.

A búcsún átadták az idei Homokhátság díjat is, amit Vereczkei Csaba Imre főorvos, Forráskút szülöttje és háziorvosa vehetett át. Az emelkedett hangulatú ünnep fáklyás körmenettel zárult.