Felhívás parlagfű mentesítésére

A hatékony védekezés érdekében legalább háromszori kaszálás
szükséges

Hazánkban csaknem 2 millió ember allergiás valamire, közülük egyes források szerint 60 százalékra tehető a parlagfűre érzékenyek aránya, körülbelül harmad részük pedig súlyosan allergiás. Rohamosan nő az asztmás betegek száma is. magyarország kormánya különösen nagy hangsúlyt fektet a parlagfű elleni védekezésre, a parlagfű fertőzöttség visszaszorítására és megelőzésére. a parlagfű irtására egészségünk megőrzése és a haszonnövények termesztése miatt törvény kötelezi a földtulajdonosokat.

Április elején elkezdődött a parlagfű kelése a szántóföldeken. Jelenleg a parlagfű többsége 2-4 leveles fejlettségű. A parlagfű virágbimbójának kialakulását minden év június 30. napjáig meg kell akadályozni. hatósági eljárás a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt csak július 1. napja után indítható, de ennek a célnak az eléréséhez már most fel kell készülni a gyommentesítés elvégzésére. Mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálás javasolható.
 
A földművelésügyi minisztérium szakvéleménye szerint a hatékony védekezés érdekében legalább háromszori kaszálás szükséges, 2015. évre az alábbiak szerinti kaszálási időszakokat javasolják:

1. kaszálás: május 4-8.
2. kaszálás: június 15-19.
3. kaszálás: július 20-24.
4. kaszálás: augusztus 10-14.

A mezőgazdasági művelés alatt álló területeken a múlt évi csapadékos ősz miatt a betakarítási és talajmunkákat csak megkésve lehetett elvégezni. Az őszi vetésű kultúráknál sok helyen belvizes foltok is kialakultak, ahol a termesztett növények kipusztultak. Ezeknek a területeknek a gyommentesen tartása fokozott odafigyelést igényel. Idén tavasszal a csapadék mennyisége kevesebb, a tavaszi vetésű növényeknél a talajon keresztül ható gyomirtó szerek érvényesülése is gyengébb. A kezelés hatékonyságát mindig értékelni szükséges, és ha az elmarad a kívánatostól, ismételt beavatkozásra van szükség.

Állománykezelő gyomirtó szerek kijuttatásainál különösen szem előtt kell tartani a gyomnövények leginkább érzékeny fejlődési állapotát, mert a mezőgazdasági területeken a növényvédő szeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzése a leghatékonyabb. A megkésett védekezések többnyire sokkal rosszabb eredményt adnak, és a gyomirtó szerek többsége megkésett kijuttatás esetén a kultúrnövényt is károsíthatja.

A gyommentesítéssel kapcsolatban további információkért forduljanak bizalommal a növényvédelmi szakirányítójukhoz, a kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályához valamint a magyar növényvédő mérnöki és növényorvosi kamarához.

Előzzük meg a parlagfű virágzását!

Szeged, 2015. május 5.

 
A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata