Felújították a Röszke és Mórahalom közötti utat

A Röszke-Mórahalom összekötő út közel 10 kilométeres szakaszát korszerűsítették több mint 1 milliárd forintos európai uniós forrásból.

Tükörsima az aszfalt a korábbi hepehupás, Mórahalmot és Röszkét összekötő 10 kilométeres úton. A szerb turisták most már futóművet kímélő szakaszon, gyorsabban érhetik el a mórahalmi fürdőt.

De nem csak emiatt érte meg felújítani több mint 1 milliárd forintos uniós forrásból az utat. Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere a csütörtöki, az Aranyszöm Rendezvényház előtt megtartott ünnepségen elmondta, a lakosok, a vállalkozók életét könnyíti meg az út, amelyen mindennap járnak, és amely összeköti a települést Röszkével, valamint az országhatárral, 2 ponton is. Egyrészt a röszkei határátkelővel, másrészt az ásotthalmival, amelyet az új útról lefordulva, az 55-össel párhuzamosan lehet elérni. Ennek különösen akkor van jelentősége, amikor a nyári vendégmunkásözön idején Ásotthalom felé terelik a forgalmat. Az út, érték – ezt Borbásné Márki Márta, Röszke polgármestere hangsúlyozta, aki szintén kiemelte a forgalomelterelésben rejlő lehetőségeket.

Milyen az új út? Kipróbáltuk – jó. A munkát tavaly augusztusban kezdték el, a kivitelező több helyen kicserélte a pályaszerkezetet is, a külterületi kilométert jelző kövek helyett táblák állnak – mondta el többek között Székely Tamás, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Csongrád megyei igazgatója.
 
Átadók. Fotók: Karnok Csaba

Sorra kerülnek a kis utak

Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a rendezvényen elmondta: a kormány célja az volt 2010-ben, hogy minden állampolgára azonos minőségű ellátást kapjon, ezért a mellékutak felújítása prioritás. Idén közel 600 kilométernyi alsóbbrendű utat korszerűsítenek – közölte Szőke József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A csaknem 87 milliárd forintnyi fejlesztési forrást az Európai Unió és a kormány támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával használhatja fel a projektgazda Magyar Közút. A dél-alföldi régióban 2013 végéig 14 milliárd forintot fordíthat felújításokra a közútkezelő.