Ha nem a belvíz, akkor a szárazság a gond: most nincs pénz a homokiak csatornájára

 Az idei év is úgy múlik el, hogy nem sikerül befejezni azt az csatornarendszert, amely a Tiszából öntözővizet vinne a Homokhátságra.
 – Az Unió ilyen célra nem ad pénzt. Egyelőre a hazai költségvetés sem – reagált érdeklődésünkre Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester. A kérdés arra vonatkozott, sikerült-e tavaly óta forrást találnia a mórahalmi önkormányzatnak és az Ativizignek a régóta tervezett és tíz év alatt több részletben félig megépített öntözőcsatorna-rendszer befejezésére.

Ez Algyőtől Domaszéket, Zákányszéket, Mórahalmot és Röszkét elérve vinné el a Tisza vizét a Homokhátságra. Amit Algyőnél a szivattyú kiemel, az eltérő szintkülönbség miatt átemelőkkel 15 méter magasra kell felhozni. Zákányszéknél víztározó készült, és 17 kilométeren a műtárgyakkal együtt megvan a beruházás fele.

Archív fotó: öntözés a Homokhátságon. A csatorna megoldaná a problémát, de nincs miből megépíteni.

Az ottani, zöldséget termelő gazdálkodók szerint kapacitásaik ötödét használják ki a jelenlegi lehetőségek közepette. Több száz termelő több ezer hektárnyi földjét el tudnák látni az öntözőrendszerrel, amelynek befejezéséhez mintegy 2 milliárd forintra lenne szükség.

Az öntözés a Homokhátságon évtizedek óta fontos téma. A sajtóban időről időre úgy került szóba, hogy a klímaváltozás miatt Csongrád és Bács-Kiskun megyének ez a területe lassan elsivatagosodik. Ez ellen a helyiek az erejükhöz mérten próbálnak tenni. Ilyen kezdeményezés volt az idén tíz éve elkészült első dél-alföldi bivalyrezervátum Mórahalom mellett.

A bivalyrezervátummal is az elsivatagosodást akarták megakadályozni. Sikerült. Fotó: Frank Yvette

Az állatok a taposással korábbi, eredeti állapotába segítenek visszaállítani a Nagyszéksós-tavat. A nádtól megtisztított területről nemrég azt írhattuk, már hatással van a környék klímájára.

Tavaly arra kapták fel a fejüket az itt élők, hogy a kormány – a felszín alatti vizek védelmében – átírta a fúrt kutakra vonatkozó szabályokat, és ez több százezres kiadást rótt volna nemcsak a gazdálkodókra, hanem azokra a háztartásokra is, amelyek ilyen kútból nyerik a vizet. A gazdálkodók és az önkormányzatok kérésére a szabályokat újragondolták. Ha a csatornát sikerülne befejezni, a Homokhátságon nagy területen úgy lehetne öntözni, hogy a felszín alatti vizek nem lennének veszélyben.

Forrás: delmagyar.hu