Hamarosan megnyitja kapuit a Kolo – több mint száz fellépő érkezik március 28-án az első koncertre

 Hamarosan befejeződnek a Kolo Szerb Kulturális Központ munkálatai, ami egyben azt is jelenti, hogy az intézmény a közönség számára is megnyitja kapuit.
 A mórahalmi Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület által megvalósított beruházás alapkövét még bő egy éve, 2018. január 27-én – Szent Száva napján tették le –, de már idén, március végével megindulnak azok a sokszínű rendezvények, melyekre várják az érdeklődőket. Ezek a programok a szerbiai, és magyarországi szerbeken túl a térségi és a vajdasági magyarságot is megcélozzák.



Seres István, a Szerb Kulturális Központ művészeti intendánsa beszélt a Kolo a jövőbeli terveiről és programjairól.

– A kulturális programok tekintetében ez a Központ egy összművészeti kínálatot fog nyújtani, tehát lesz itt irodalom, tánc és színház is, mégis az egyetemes és a balkáni kultúrát a zene fogja összekötni, mivel ez az az univerzális nyelv, mellyel legkönnyebben tudunk egymással kommunikálni – magyarázta az intendáns, valamint arra is kitért, hogy a sokszínű programok megvalósításához természetesen szükség volt megfelelő partnerekre is. Közel féléves munkába került, hogy kialakítsák a partnerségi kapcsolatokat, viszont olyan intézményekkel és egyesületekkel sikerült közös munkát kiépíteni, mint a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara, a Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ, vagy éppen a Szabadkai Zeneiskola.

Az intendáns azt is elárulta, hogy idén mintegy hetven programot terveznek megvalósítani a Kolóban. Ez valamennyivel meghaladja a pályázat által előírt kötelező számot, viszont meggyőződésük, hogy szükség van ennyi rendezvényre annak érdekében, hogy minél szélesebb kulturális igényeket fedhessenek le velük.

A Kolo első rendezvénye a március 23-ai gálaest lesz, melyre azokat a partnereket hívták meg, akik az elmúlt egy évben hozzájárultak ahhoz, hogy mostanra megszülessen ez az intézmény. Március 29-től viszont a nagyközönség előtt is nyitva lesz a kapu: a „Kolo Koncertre” kicsiktől nagyokig, szerbeket és magyarokat is szívesen várnak. Többek között fel fog lépni a Mórahalmi Fúvószenekar, melynek egyébként is nagy szerepe lesz a Kolo további programjaiban, hiszen komoly helyi jelentőséggel bír. Mellettük színpadra áll majd a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának Bartók kórusa is, valamint a Suncity Brass Band. Az ő repertoárjukban az európaitól a balkáni zenéig mindent megtalálhatunk kilenc hangszerre hangszerelve.






Az említett rendezvény után indul be a teljes évad. A nyár kezdetével olyan szabadtéri rendezvények lesznek, mint például a Figaró házassága, melyet az SZTE-ZMK énekesei a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretében fognak előadni. A nyár tovább attrakciója lesz a Zasatava Fesztivál. Erre egy olyan, nemzetközi szinten elismert világsztárt hívtak meg a szervezők, kinek kilétéről egyelőre még nem árulnak el többet a közönségnek.

A nagyobb rendezvények mellett kézműves vásárokkal, vallási ünnepségekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal és kisebb koncertekkel várják az érdeklődőket.



– Úgy próbáltuk összeállítani a programokat, hogy bennük mindenki találjon valami kedvezőt a maga számára. A programjaink sokrétűek, és pontosan ez az, amire mi építünk. Ha csak olyan rendezvényeket szervezünk, melyekről tudjuk, hogy biztosan produkálni fognak egy adott nézőszámot, akkor el fogunk veszni a középszerűség homályában – mondta Seres István, valamint kiemelte azt is, hogy Mórahalom már bebizonyította, tud grandiózus dolgokat véghezvinni, hiszen elég csak a fürdőre, vagy az ipari parkra gondolni. Reményét fejezte ki, hogy a Szerb Kulturális Központnak is hasonló sikere lesz, továbbá azt kívánta minden jövőbeli látogatónak, hogy érezze magát jól a Kolóban, és legalább akkora örömmel tudjon feltöltődni benne, mint amekkorával a szervezők készítették a programokat.

A Kolo Szerb Kulturális Központ rendezvényezi 2020 májusáig ingyenesen látogathatók.