Határtalan Magyar Kultúra Napja

“Határtalan Magyar Kultúra Napja… határtalanul felemelő pillanatokkal, élményekkel” – így jellemezték, akik ott voltak az Aranyszöm Rendezvényház január 22-ei programján.

A rendezvény fő vonulata a vajdasági magyar kultúra bemutatása volt, melyet elsősorban fiatalok bevonásával kívántak elérni a szervezők. A mórahalmi szakképző iskola irodalom szakkörös diákjai saját verseiket hozták el a közönségnek, az újvidéki Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus pedig szintén ifjú kóristákkal csalt könnyeket a résztvevők szemébe.

Január 22-e, a Magyar Kultúra Napja, mely a Himnusz sorainak 1823-as véglegesítéséhez köthető ünnepünk. A művelődési intézmények rendszerint értékes irodalmi vagy hagyományőrző műsorokkal teszik emlékezetessé e napot évről évre, felhívva a figyelmet magyarságunk kulturális kincseire, anyanyelvünk szépségeire, határon túli összetartozásunkra. Az Aranyszöm Rendezvényház és a Kapocs Népfőiskola közös szervezésében ezen a napon a Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus és a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolájának irodalmi köre hívatott a magyar kultúrát bemutatni. Mindemellett egy vesszőfonással kapcsolatos, Martonosról érkezett kiállítás megnyitása is színesítette a délutánt.

Az újvidéki Kapisztrán Ferences Ifjúsági kórus 23 évvel ezelőtt azzal a céllal alakult, hogy egybegyűjtse azokat az érdemes, társas életre vágyó gyerekeket, akik az 1999-es szerbiai testvérháború zajában elbizonytalanodtak. A zilált állapotok közepette a 7-8 éves gyerekekből álló kis csoport énekkarrá szerveződött és a szaporodó sikereket érezve a mai nap is talpon van. A gyerekek mára felcseperedtek és immár ifjúsági néven szerepelnek tovább Beszédes Margit és Beszédes József vezetésével. A kórusnak két évtizede változatlanul az együvé tartozás, magyarságunk megtartása és az igényes éneklés művelése a célja. Odaadó tevékenységéért a kórus számtalan elismerésben, díjak odaítélésében részesült: magáénak tudja az ÖRÖKSÉG SERLEGET, melyet 2011-ben Budapesten vehettek át, kulturális tevékenységükért és a dalkultúra fejlesztéséért. Műsorukban megzenésített verseket, népdalokat, Kodály-kórusművet is hallhattak a nézők, de a katarzist a zárásként felcsendülő Ave Maria hozta el; könnyes szemek és szűnni nem akaró vastaps kísérte produkciójukat.

A Tóth János iskola irodalmi szakkörének tagjai először léptek nyilvánosság elé a Magyar Kultúra Napján. Gazdag érzelemviláguk versbe öntve mutatkozott be Mórahalom közönsége előtt, a telt házas programon. A szakkört kiemelkedő szakmai munkával és empátiával Dr. Kelemen Zoltán és Filotás Zsuzsanna pedagógusok működtetik, akik szívesen karolnak fel a magyar nyelv és irodalom iránt érdeklődő tehetséges szakképző iskolás fiatalokat.

A “harmadik csoda” – ahogy a szervezők fogalmaznak – ezen a délutánon Martonosról érkezett. Tandari Erzsébet gyűjtötte össze és gondozza a martonosi kosárfonók több mint 100 évre visszatekintő történetét bemutató kiállítást, mely február 17-ig lesz látható az Aranyszöm Rendezvényházban.