Hét milliárd forintból segíti a fiatalok munkába állását a Csongrád Megyei Kormányhivatal

 Március 6-án Mórahalmon is ismertették az Ifjúsági Garancia Programot, s annak eddigi eredményeit. Az esemény ezúttal a Mórahalmi járás foglalkoztatóit célozta meg, akik szép számmal meg is jelentek a tájékoztatón.
 Ahogy azt Dr. Juhász Tünde, Csongrád megyei kormánymegbízott elmondta, az Ifjúsági Garanciaprogram lényege hogy a 15 és 25 év közötti, már nem tanuló, de még nem is dolgozó fiatalok számára 4 hónapon belül valamilyen konkrét lehetőséget biztosítson az elhelyezkedésre, munkatapasztalat szerzésére, vagy tanulásra. Fontos alappillére a projektnek, hogy a fiatalok minél kevesebb időt töltsenek a munkanélküliségben, illetve személyre szabott segítséget kapjanak ahhoz, hogy nagyobb esélyekkel induljanak a munkaerőpiacon. Nem mellékes, hogy a foglalkoztatók is támogatásban részesülnek, amennyiben élnek e lehetőséggel.

A szóban forgó program egy 2015 óta létező uniós forrásból megvalósuló támogatás, mely a GINOP-5.2.1 kódszám alatt működik, s a már említett korcsoport álláskeresőit tudja valamilyen pluszban (pl. anyagi juttatásban) részesíteni. Az iskolai végzettség vagy lakóhelyhez kötöttség nem kritérium.

– A fiatalok az a célcsoport, ahol egyetlen nap is sok ahhoz, hogy megtapasztalják az állástalanság, a munkanélküliség világát. Tehát kiemelten kezeltük, és kezeljük a jövőben is, hogy a lehetőségekhez mérten a legalacsonyabbra csökkentsük a megyében a fiatal álláskeresők számát. Ez a program több módon tud támogatást nyújtani: legkedveltebb a bér- és járuléktámogatás, de képzéseket is szervezünk, továbbá a munkába járást, a lakhatási támogatást vagy az önálló vállalkozóvá válást is tudjuk ebből a forrásból biztosítani – magyarázta a kormánymegbízott, továbbá arról számolt be, hogy a foglalkoztatók is keresik a fiatal munkaerőt, hiszen nekik is céljuk, hogy minden szempontból frissítsenek vállalkozásukon. Ráadásul a fiatal dolgozók egyik legnagyobb előnye a rugalmasság.

A program 2021-ig tart, nagyságrendileg 7 milliárd forint jut Csongrád megyének. A megyében eddig 4280 fő részesült munkaerő-piaci támogatásban, továbbá 3230 fő foglalkoztatási ajánlatot kapott. 2019-ben eddig megyei szinten 1047 fő 25 év alatti álláskeresőnek tudtak támogatást biztosítani. Ami Mórahalmot illeti, eddig 415-en léptek be az Ifjúsági Garanciaprogramba.

Ugyan a végzős, szakmákat tanuló fiatalok nagy része már konkrét állásajánlatokkal rendelkezik, az illetékesek arra biztatják az érdekelt diákokat, hogy térjenek be a járási hivatalokba és regisztráljanak a programba. A hivatalokon és oktatási intézményeken kívül más fórumokon keresztül is igyekeznek tájékoztatást nyújtani: szoros együttműködést tartanak fenn a különböző pályaorientációs tanácsadói irodákkal, az ifjúságsegítő szolgálatokkal és a munkáltatókkal is.