Idén nem fedik le az úszómedencét sátorral Mórahalmon

Már szeptember óta készülnek a téli üzemre a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben, ahol idén a legnagyobb újdonság, hogy nem fedik le az úszómedencét, mert az nem üzemel majd. Aki úszni szeretne, azt a Móradombi Uszodába várják.

A mórahalmi Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő min­den évszakban más arcát mu­tatja, ilyenkor ősszel nyugodtabb és csendesebb. Csütörtök délelőtt majdnem tavaszi volt a napsütés, a szél viszont nem. Már hűvös szelek fújnak, és fürdőköpenyben napoztak a vendégek, a gyerekzsivajnak már nyoma sem volt, a strandélményt a nyárral együtt ma­­ga mögött hagyta a fürdő, de lángos azért még kapható.

38 fok télen is

– Szeptembertől kezdve folyamatosan kapcsoljuk át az infrastruktúrát az őszi-téli üzemelésre, ami számunkra szintén egy erős időszak, mert nagyon sok téli medencénk van, akár kültéren is tudunk 38 fokos hőmérsékletű vizet biztosítani, illetve az épületben is bekapcsoljuk a fűtést. Ami azért szük­­séges, mert nagy a hőinga­dozás napközben, éjszakára lehűl a levegő – kezdte Farkas Gábor, a gyógyfürdő ve­­zetője. – Fontos, hogy a nyári strandmedencéinket szeptembertől leállítottuk, illetve még egy nagyon fontos dolog, hogy a kültéri úszómedencét csak november elsejéig üzemeltetjük, november 2-án, kedden le­­zárjuk – tette hozzá.

Ősszel is népszerű a mórahalmi fürdő, ahol már a télre készülnek. Úszni a Móradombi Uszodában lehet majd. Fotó: Török János

Úszni az uszodában

– Viszont ezzel párhuzamosan biztosítjuk a vendégeinknek, hogy a móradombi fedett uszodába el tudnak menni úszni. Aki mondjuk csak az úszás miatt vásárolt bérletet a gyógyfürdőbe, azt elfogadjuk az uszodában is, ahová egyébként hétfőn, szerdán és pénteken már reggel 6 órától lehet menni úszni – magyarázta az igazgató, amíg mellettünk az említett medencében kényelmesen tempóztak néhányan az őszi napsütésben.

Születésnap Töklámpás Partival

A változó vendégkörről szólva megtudtuk, hogy ősszel és télen hétköznap inkább a gyógyászati kezelésekre érkezik a vendégek nagy része, de a hétvége továbbra is népszerű a családosok körében. Jövő hétvégén születésnapját tartja a gyermekfürdő, amit Töklámpás Partival ünnepelnek majd. Aki elhozza magával legalább 20 centiméter átmérőjű faragott, díszített vagy festett töklámpását, ingyen fürdőzhet.

Elmozduló medencék

A téli leállás ellenére feltöltik vízzel a kültéri medencéket. Erre érdekes magyarázatot adott az igazgató.

– A téli hideg és a fagyok miatt van egy bizonyos talajmozgás. Ha az üres medencék megmozdulnak, akkor olyan sérülések keletkezhetnek, ami a működését megakadályozza, vagy lehetetlenné teszi. Ezért vízzel feltöltjük, és folyamatosan annyi pótvizet kap a medence, hogy ne fagyjon meg benne a víz – mondta.

Kószó Dezső adománya

Kószó Dezső 2 millió forinttal járult hozzá, hogy 1986-ban megkezdődhessen a mórahalmi tisztasági fürdőben az első úszómedence építése. Az akkoriban kimagasló adománynak számító összeggel azt szerette volna, hogy a mórahalmi diákok megtanulhassanak úszni, szavait idézve: „hogy evvel is segítsük itt a falut és a hírnevet”. A medence elkészítését követően köszönet­ként emléktáblát állítottak az adományozónak.