Józsvainé Kislőrincz Edit festménykiállítása nyílt meg Mórahalmon

 Mórahalmon az Aranyszöm Rendezvényházban november 8-án délután megnyílt Józsvainé Kislőrincz Edit festménykiállítása. A tárlatot Nógrádi Zoltán polgármester nyitotta meg.
 Az alkotó Szegeden látta meg a napvilágot 1953-ban. Általános iskolai tanulmányait Kiskundorozsmán végezte, ahol egyik tanára, Mihályné Éva szerettette meg vele a festést és a rajzolást. Később Balázs Piri Aranka tanította az olajfestés technikáira. Szenvedélyévé vált az alkotás, azonban szülei kérésére mégsem ezen az úton haladt tovább, hanem egy közgazdasági szakközépiskolába jelentkezett. Ennek elvégzése után a Kiskundorozsmai Nagyközségi Tanácsnál kapott munkát, s közben elvégezte az államigazgatási főiskolát. Ebben az időszakban távol került a művészeti alkotás lehetőségétől, azt a fonalat majd csak 1977-ben vette fel újra, amikor a családjával Hévízre költözött. Itt ismét nagy erővel tört fel benne az alkotási vágy. Hogy a kimaradt művészeti iskolákat pótolja, alkotótáborokba, szabadiskolákba, mesterkurzusokra kezdett járni. Lichtenwaller Zoltán művész-tanár és a frankfurti Eleven Péter festőművész az akvarellfestészet világába vezette be, az erdélyi Gonda Zoltántól pedig a konstruktivista festészetet sajátított el.


2000 óta férjével egy galériát is működtet, melynek szervezője és mecénása – csakúgy, mint a Hévízi Téli Országos Festőversenynek és az ottani önkormányzattal együttműködésben Ábrahámhegyen megrendezett Balatoni Festőversenynek. Alkotói és mecénási munkásságáért 2004-ben Hévíz város közgyűlése a Pro Cultura díjjal tüntette ki, 2014-ben pedig átvehette a Dulity Tibor Emlékdíjat is. Képeivel több pályázaton nyert, ennek ellenére mecénási és kultúraszervező tevékenysége mellett általában szerényen hallgat arról, hogy mára kiváló akvarellistává vált. Képei eljutottak Németországba, Ausztriába, Szerbiába, Erdélybe és Svédországba is.

Az Aranyszömben megnyílt kiállítást egészen január 7-ig megtekinthetik az érdeklődők.