Kemencékkel készül Mórahalom a Sokadalomra

Megérkezett a városba az a tíz kemence, amelyek majd a Sokadalom gasztronómiai programjait színesítik. Július elején rendezik meg Mórahalmon a hagyományos Homokháti Sokadalmat. A térség fesztiválja egy hétvégén keresztül, július 5-e és 7-e között kínál kulturális, művészeti, gasztronómiai és szórakoztató programokat a városból, a járásból, az ország távolabbi régióiból és külföldről érkező vendégeknek.

Korábban a városi ünnep a szüret volt szeptemberben, de amikor elkészült az Aranyszöm Rendezvényház, úgy gondoltuk, léptékváltás történt a kultúrában. Ennek megfelelően, a térségi szerepvállalás jegyében indítottuk útnak a programsorozatot, amelynek a neve is jelzi, ez a Homokhátság rendezvénysorozata – mondta Duka Félix, a fesztivál alapító-szervezője.

A kóstolók sorából nem maradhat ki idén sem Nógrádi Zoltán polgármester ágyaspálinkája, amelynek már komoly rajongótábora alakult ki az elmúlt években. A fesztivál gasztronómiai programjait idén kemencés sütés színesíti. Baráti társaságok jelentkezését várják, akik süteményt, kalácsot, húst sütnek majd a kemencékben. Lesz TOVÁBBÁ sörfesztivál, grillezés, kemencében sült ételek bemutatója, lecsófesztivál és saslikkóstoló. Az egyik kemencét már ki is próbálták, egy pogácsás próbasütést követően komolyabb étel, csülök pékné módra készült benne mindenki legnagyobb megelégedésére. Az étel remekül sikerült: a bőre kívül ropogósra pirult, alatta lágyan omlott a zsír, majd következett a szaftos, puha hús.

Forrás, fotó: delmagyar.hu