Közel 200 millió forinttal segíti a Kisfaludy program a mórahalmi magánszálláshelyeket

 Lezárult a Kisfaludy-program magán-, és egyéb szálláshelyek fejlesztését célzó pályázata. A másfél hónapos időszakban több mint 16 ezer vidéki szálláshely pályázott, köztük 70 mórahalmi magánszálláshely is - ez a jogosultak 85 százaléka. Utóbbiak mintegy 200 millió forint értékben nyertek támogatást.
 Az idei esztendő a nehézségek mellett hatalmas lehetőséget is hozott a magánszálláshelyek üzemeltetői részére. Legutóbb éppen 20 éve, az ezredfordulón, a Dél-Alföldi Operatív Program keretében volt olyan volumenű szálláshely fejlesztésre kiírt pályázat, mint a 2020-ban meghirdetett Kisfaludy Program. Akkor az elnyert DAOP-os pályázatoknak volt többek közt köszönhető, hogy Mórahalmon és a térségben ugrásszerűen megnőtt a minőségi magánszálláshelyek száma a 2000-es évek elején.

A Kisfaludy programot idén június elején hirdette ki a Magyar Turisztikai Ügynökség. A Mórahalomhoz köthető magánszálláshelyek üzemeltetői nagyon aktívak voltak: közel 85 százalékuk pályázott, 'majd mindegyikük sikerrel, összesen 184 400 000 forint értékben nyertek támogatást.

A pályázatok előkészítésében a Móra-Tourist Kft. munkatársai folyamatos szakmai segítséget nyújtottak a magánszálláshelyek üzemeltetőinek. Sőt, azóta a nyertes pályázók már újra felvették a kapcsolatot a turisztikai irodával, hiszen a lebonyolításban, az adminisztrációs felület kezelésében is számíthatnak a segítségükre.

A pályázatokban vállalt fejlesztést, beruházást a kedvezményezetteknek legkésőbb idén év végéig kell befejezniük. A forrásból bármilyen korszerűsítésre, minőségjavításra lehet költeni, bútorcserére, napelemre, vagy lehet szaunát, medencét építeni, egyedül forgóeszközt nem lehet vásárolni. A támogatásból a vidéki szálláshelyek szobáinak mintegy 40 százaléka lesz felújítva, így több mint 62 ezer szoba várja majd megszépülve a vendégeit.

A Kisfaludy programról

A kormány 2017-ben indította el a Kisfaludy-programot, ebből nagyjából 300 milliárd forintos keretösszeg célozta a vidéki szálláshelyek megújítását. A július 15-én lezárult pályázaton kizárólag a vidéki szálláshelyek indulhattak, a konstrukció egyszerűsített eljárásban biztosít fejlesztési lehetőséget minden, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (Ntak) regisztrált magán-, és egyéb szálláshely üzemeltetőnek. 13 471 vidéki szálláshely kaphatja meg augusztus folyamán szobánként egymillió forint vissza nem térítendő támogatás előlegét, összesen mintegy 45 milliárd forintot a kormánytól. A teljes támogatási előleget augusztus végéig mindenkinek elutalják.