Krízisközpontot adtak át Mórahalmon

 A krízisközpont a rászoruló emberek, családok segítése mellett, a határvédelemben részt vevő szervezetek tagjainak is támaszt nyújthat majd – jelentette ki a létesítmény átadóján Soltész Miklós. A mórahalmi projekt a Karitatív Tanács pályázata révén 200 millió forintból valósult meg.
 – Mivel a johanniták keresztény értékrendet képviselnek már 900 éve, ezért áhítattal kezdjük az átadót – mondta Porcsalmy László, a Johannita Segítő Szolgálat elnöke a krízisközpont avatóünnepségén, majd átadta a szót Gregersen-Labossa György evangélikus lelkésznek, aki Isten áldását kérte az intézményre.

Megtalálják a forrásokat
– Ha a Johannita Segítő Szolgálattól kérés érkezik egy fejlesztéssel kapcsolatban, a lehető leghamarabb igyekszünk megtalálni a szükséges forrásokat. 200 millió forintos európai uniós és hazai támogatásból krízisközpont, raktár és kirendeltség épült. Ezek a hátrányos helyzetű és krízishelyzetbe került csoportokat segítő szolgáltatások fejlesztését szolgálják – ismertette Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár.

Rendre van szükség
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke előrebocsátotta, nem szokványosan kezdi köszöntőjét.

– Ahogy Mórahalomra beérkezik az ember, az jut eszébe, így néz ki egy keresztény, polgári vezetésű város. Virágos, rendezett, minden a helyén van. Nem az az őrület tapasztalható, ami Nyugat-Európából és Amerikából jön be – méltatta a városvezetést, majd kijelentette, a hit, a nemzet és az ország védelme mindannyiunk feladata.

– A hitet két oldalról támadják, az egyik a liberális katyvasz, amivel rombolják az ifjúságot. Ezért szükség van karitatív szervezetekre, egyházakra és józanul gondolkodó városokra – tette hozzá.

Krízisközpontot adtak át Mórahalmon. Fotó: Frank Yvette


A biztonságot jelenti
– A központ azt a célt szolgálja, hogy a segítő munkát illő környezetbe tudjuk helyezni, amire nagy szükség van, mert fel vagyunk készülve arra, hogy két-három-négy évente ránk szabadul a pokol, amit nekünk kezelni kell – utalt a migrációra Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.

– Ez a ház nekünk a biztonságot jelenti – tette hozzá.

A krízisközpontban a helyi Bonitas Nőegylet jótékonysági egyesület tagjai kezelik majd a felajánlásokat, adományokat, és gondoskodnak róla, hogy eljussanak a rászoruló családokhoz.

Emigrációból szervezkedtek

A Johannita Segítő Szolgálatot 1989-ben jegyeztette be néhány emigrációban élő rendtag. A szolgálat tevékenységét eleinte a hazatelepülő illetve hazai kapcsolataikat felélesztő rendtagok által szervezett segélycsomagok szervezése és küldése, fogadása, szétosztása jelentette. Sorra alakultak a helyi szervezetek, hogy a rászorulók szükségeit jobban fel tudják mérni és minél hatékonyabban meg tudjanak felelni azoknak.

Forrás: delmagyar.hu