Megújult az alsótanyaiak I. világháborús emlékműve Mórahalmon

Az I. világháború kitörésének 100. évfordulóján Mórahalom vezetése arról határozott, hogy a háborúban elesett alsótanyaiak tiszteletére állított emlékművet halaszthatatlan felújítani. A József főherceg által 1927-ben felavatott alkotáson mára az utolsó golyónyom is „begyógyult”, köszönhetően a restaurátor több hónapos munkájának.

December 9-én - egy nappal névnapja után - visszaemelték helyére az első világháborús emlékmű „színfoltját”, a Magyarok Nagyasszonya szobrot. A vörös műkő öntvény jelentős többségét újra kellett formálni, mely még a szakembernek is kihívást jelentett. Az eredeti, vörös színét visszakapó, közel egy tonnás alkotásról Bozóki István restaurátor elmondta, egy kis különlegességet is belecsempészett: a koronát és a kis Jézus kezében lévő országalmát aranyszínűre festették.
A különleges eljárással felújított emlékművön szereplő 1071 áldozat nevét Németországból származó jura mészkőre vésték fel, mely biztosítja, hogy évtizedekig, vagy akár évszázadokig őrizhesse tovább a hősök emlékét. Az új életet kapott mórahalmi emlékmű a várakozásoknak megfelelően decemberben már teljes egészében megtekinthető.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, családja számára is különösen fontos az emlékmű megóvása: 3 dédapja neve szerepel az emléktáblákon. A személyes indíttatás mellett a város első embere hangsúlyozta, hogy a több mint ezer elhunyt a 30 ezer lakosú alsótanyai térségben óriási veszteség, ezért is fontos odafigyelnünk az emlékmű sorsára. Továbbá hozzátette: az emlékmű felújítását kifejezetten olyan anyagok felhasználásával végezték, melyek időt állók, s még jó sokáig lehetővé teszik, hogy kifejezzük kegyeletünket a hősök előtt.

Történelmi áttekintés:
Az I. világháború kitörésének idejében Alsótanya magában foglalta Csorva, Domaszék, Feketeszél, Királyhalom, Nagyszéksós és Zákány településeket, illetve az Alsótanyaközpont Mórahalom területét. Így az emlékmű jelentősége, hogy nem kizárólag Mórahalom hősi halottainak állít emléket, hanem minden Alsótanyán elhunyt áldozatnak. Az emlékmű felújítása az egész térség történelmi értékeinek megóvását és ápolását jelenti.

Az akkoriban kiírt pályázatot Bethlen Gyula szobrászművész nyerte el, aki a ma is látható emlékművet készítette a Mária szoborral, illetve a katonával és a parasztfiúval. A monumentális alkotást 1927. szeptember 4-én avatták fel 10 ezer ember jelenlétében, melyet maga József főherceg tisztelt meg jelenlétével.

Projekt címe: Az I. világháború történelmi emlékeit őrző emlékművek rendbetétele, renoválása és helyreállítása
Támogató: Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány
Projekt összköltsége: 4 000 000 Ft