Mintegy kétmilliárd forintos fejlesztés kezdődik Nagyszéksós-tón

Látványos beruházás indul jövő tavasszal a mórahalmi Nagyszéksós-tón. A bivalyrezervátum egy különleges látogatóközponttal, valamint tanösvénnyel, gólyakórházzal, vízi játszótérrel és újabb kilátókkal bővül.

Mórahalom és Röszke között található Nagyszéksós-tó. A mintegy 100 hektáros terület a több mint 2000 hektár kiterjedésű Körös-éri Tájvédelmi Körzet része.

A vízszint folyamatos csökkenése, a terület kiszáradása miatt korábban már felhagytak a tó gazdasági hasznosításával, a 20. század végére pe­­dig szinte teljesen benőtte a nád. De 2008-ban elindult itt az első természetvédelmi beruházás.

Jelentős fejlesztés valósul meg a vízibivalyok mórahalmi birodalmában. Fotók: DM

Az élőhely-rehabilitációs projekt célja az volt, hogy az el­­tűnt vízfelületet újra visszaállítsák a színes élővilágnak. Ennek érdekében vízibivalyo­kat telepítettek a területre, hogy a növényzetet lelegelve, letaposva újra létrehozzák azokat a nyílt területeket, ame­lyekre szívesen visszatérnek a vízimadarak. A csaknem száz állat el is végezte a dolgát: mos­­tanra rá sem lehet ismerni a tóra az eredeti állapotához képest. A tómederben költő és táplálkozó madarakat egészen közelről lehet itt megfigyelni, a terület pedig Mórahalom egyik leglátogatottabb turisztikai célpontjává vált.

A sikeres projektet most újragondolták és a területet további elemekkel bővítik, hogy turisztikailag még vonzóbbá váljon ez a tájvédelmi körzet.

360 fokos kamerafelvétel

– A tó déli részén, a bivalyok istállójánál egyfajta központi részt alakítanak ki azzal, hogy épül ide egy látogatóközpont. Ez minta-bemutatóhelyként funkcionál majd: a terület va­lamennyi természeti kincsét megismerhetik itt az érdeklődők egy interaktív kiállítás segítségével. Ezt úgy állítják össze, hogy ne csak a gyerekek és családok, de a felnőttek, sőt a szakmai érdeklődők is megtalálják a számukra érdekes információkat – mondta el lapunknak Szűcs Anikó szakmai vezető.

A 800 négyzetméter alapterületű épület specialitása nem csak az interaktivitás lesz: bár ilyen sincs másik a környéken, igazi egyediségét azonban az adja majd, hogy a kör alakú rendezvénytéren 360 fokos kamerafelvételt vetítenek ki. Ez olyan hatást kelt majd, mintha a látogatók valóban a természetben állnának.

– A beruházás részeként épül még ezenkívül egy belső tanösvény is, így a teljes tó körbejárhatóvá válik – tette hozzá Szűcs Anikó.

Hat újabb kilátó

Az egyik oldalán kiépített gyalogút lesz, a másikat pedig bakancsos túraútvonalként lehet majd használni. A tó körül a meglévő kettő mellé további hat kilátó is épül, illetve lesz egy gólyakórház gó­­lyaröpdével, hogy a gyógyulófélben lévő madarakat meg is lehessen figyelni, valamint egy speciális, vizes játszótér is.

– Mindezek mellett készül egy vízbe süllyesztett madárles is, ahol 200 méteres szakaszon tudnak majd besétálni a látogatók a tó közepébe – sorolta a projekt szakmai vezetője.

Fotó: DM

Két évig építik

A látványos fejlesztésre 1,7 milliárd forint áll rendelkezésre, ennyit nyert rá az önkormányzat pályázati forrásból. A tervek mostanra elkészültek, je­­lenleg a közbeszerzés előkészítése zajlik. A kivitelezés várhatóan jövő tavasszal kezdődik, és nagyjából 2 év alatt készül el.

– A beruházás összetett koordinációt igényel, hiszen a tájvédelmi körzetben számos szempontot figyelembe kell venni. Fészkelési időszakban például biztosan szünetelnek majd a munkák, illetve lesz olyan is, amikor a terület egy részét le kell zárnunk a látogatók elől. A szakmai kontrollt a terület kezelője, a Kiskunsági Nemzeti Park mint konzorciu­­mi partner látja majd el – tette hozzá Szűcs Anikó.

Forrás: delmagyar.hu