Mórahalmon is megnyílt a Petőfi Klub

Március 30-án a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényházban Dohorné Kostyál Zsuzsanna, a Nemzeti Művelődési Intézet képviselője és Duka Félix, a rendezvényház igazgatója nyitotta meg a helyi Petőfi Klubot, amelynek a Hazajáró című honismereti magazinműsor közönségtalálkozója volt nyitóprogramja.

Előtte héten pedig Üllésen is megnyílt egy ilyen klub, ott néptánccal ünnepeltek. A Magyar Országgyűlés 2020 decemberében döntött arról, hogy a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából.

A 2022-23-as Petőfi Sándor emlékév egyik kiemelt tevékenysége a reformkori szellemiséget tükröző Petőfi Klubok Kárpát-medencei hálózatának kialakítása, amelynek elindulását Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere jelentette be a közelmúltban.

A bicentenáriumhoz kapcsolódva az országos közfeladatot ellátó Nemzeti Művelődési Intézet a költőfejedelem születésének 200. évfordulójához a Petőfi Klubokban számos közösségépítő programmal, rendezvénnyel, valamint színvonalas kulturális eseménnyel csatlakozik kultúrstratégiai intézményi partnereivel, amely programban Csongrád-Csanád megyének is meghatározó szerepe lesz.

A mórahalmi est fényét a “Hazajáró” című műsor két ikonikus alakjának – Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor – közönségtalálkozója, könyvbemutatója emelte. A televíziós műsor vezetői újabb és újabb kapukat nyitnak meg a publikum előtt, olyan világot tárnak szemünk elé, mely dúskál az értékekben – s csak arra vár, hogy felfedezzük. Fotó: Aranyszöm Rendezvényház

Megyénkben Mórahalmon, Szentesen és Üllésen nyílik első körben Petőfi Klub.

Az üllési Déryné Művelődési Házban sajtótájékoztatóval egybekötött eseményen nyitotta meg a klubot Mihálffy Béla országgyűlési képviselő-jelölt, Nagy Attila Gyula polgármester és Dohorné Kostyál Zsuzsanna, a Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád-Csanád megyei igazgatója.

– Idén 100 ilyen klub nyílik meg az országban. Büszke vagyok arra, hogy településünket választották a kezdeményezők, ebből is látszik, hogy odafigyelnek a kistelepülésekre és az ottani közösségek építésére is. Törekedni fogunk arra, hogy minél több embert, minél szélesebb korosztályból bevonjunk a klub működésébe – mondta a megnyitón Nagy Attila Gyula, Üllés polgármestere.

Fotó: Karnok Csaba