Mórahalom is részt vesz a Magyarok Kenyere programban

2020-ban, a Nemzeti Összetartozás Évében a Magyarok Kenyere program várakozáson felüli eredményeket és minden eddiginél nagyobb mértékű összefogást hozott.

Továbbá folytatódott a határokon átívelő békés nemzetegyesítési politika, melynek köszönhetően a szakmai együttműködések konkrét gazdasági előnyökké válnak és megalapozzák a kárpát-medencei magyarság közös fejlődését, gyarapodását is.

Mindezek kovásza a Magyarok Kenyere program, amelynek társadalmi bázisát a MAGOSZ biztosítja, szellemisége pedig a határon túli magyarság bevonásával gazdagodott. A Magyarok Kenyere Alapítvány közhasznú státuszt szerzett, a pénzadományok mellett a személyi jövedelemadó 1%-os felajánlásait is fogadja 2021-től. Tavaly minden eddiginél több, összesen közel 8500 kárpát-medencei magyar gazda ajánlott fel – mintegy 1100 tonna – terményadományt, a pénzadományok pedig szintén a többszörösére emelkedtek. Immár közel 100 ezer szegényebb sorsú honfitársunkon tudtunk segíteni 580 szervezeten, intézményen keresztül.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád-Csanád megyei elnöke elmondta, hogy büszke a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programra és a térség gazdáira. A tizenötmillió búzaszem jelkép: tizenötmillió magyarért vagyunk felelősek. –tette hozzá a megyei elnök.

A megyében 2020-ban 481 gazda jóvoltából 21 200 kg búza gyűlt össze. A liszt egy része határon túli szociálisan rászoruló gyermekek ellátását szolgálta, a fennmaradó mennyiség megyei szervezetek között lett szétosztva az adventi időszakban.

A Magyarok Kenyere megyei gyűjtőpontok között a térségből szerepel Mórahalom is. A búzát július 21-én 9 órától 14 óráig lehet leadni a Termelői Integrációs Szövetkezetnél.

A Magyarok Kenyere program nyomán, a gazdáknak köszönhetően mostanra az egész Kárpát-medencében elmondhatjuk: egy kenyéren vagyunk, amelynek kovásza az összetartás parancsa. A program a szolidaritást, a nemzeti összetartást fejezi ki, alaptétele, hogy minden magyar felelős minden magyarért.

A kiemelt kép archív fotó.