Mórahalom város önkormányzatának közleménye + Polgármesteri tájékoztató video

 A koronavírus járvány miatt a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben a koronavírus elleni védekezésben különösen fontos szerep hárul az önkormányzatokra.
Ezt figyelembe véve Mórahalom város önkormányzata arányos, megfontolt, ugyanakkor határozott helyi intézkedéseket hozott, amelyek fókuszában elsősorban a mórahalmi családok védelme áll. Ezeket az intézkedéseket a város hivatalos weboldalán és hivatalos Facebook oldalán is közzétesszük és folyamatosan frissítjük. Továbbá az önkormányzat egy Infovonalat is működtet a 06-30/71-91-709-es, valamint a 06-70/31-23-103 telefonszámon, ami minden nap 7-17 óra között érhető el.

Közoktatás
A kormány rendeletének értelmében 2020. március 16-tól az ország valamennyi közoktatási intézménye bezár, az iskolák a digitális oktatásra állnak át. A mórahalmi intézmények készen állnak a távoktatásra: az intézmények munkatársai már a hétvégén felvették a kapcsolatot valamennyi szülővel, március 18-án elindították azt az online felületet, ahol a digitális oktatás zajlik majd. Az internetes eszközökkel nem rendelkező tanulók távoktatását is megoldják, ehhez biztosítottak a szükséges eszközök (tabletek, mobil internet). A helyi könyvtár március 16-tól nem fogad látogatókat, ugyanakkor a munkatársaik dolgozni fognak az épületben, és ha szükséges, akkor segítenek a távoktatásban. Az olvasóiknak késedelmi díjat nem fognak felszámolni a vészhelyzet idejére.

Gyermekétkeztetés
Az iskolákban március 16-tól kizárólag saját ételhordós elvitelre adják ki az ebédet. Kizárólag fertőtlenített ételhordót fogadnak, a konyhára szigorúan csak az ott dolgozók léphetnek be.

Felhívjuk figyelmüket a következők betartására:

- az étel kiosztása a Napközi Konyha Irodája előtt található bejárati ajtó előtt kialakításra került ún. osztóponton történik,
- az ételosztás az osztóponton munkanapokon 12-13 óra között történik,
- ételt igényelni és lemondani telefonon, a Napközi Konyha alábbi mobilszámán lehetséges: 06-30/71-91-708, a megelőző munkanap 11 óráig,
- az osztópontokon egyszerre csak egy ember tartózkodhat azok közül, akik az ebédért jöttek
- mindenki másnak az osztóponttól távol kell várakoznia és legalább 2 méter távolságot kell tartaniuk egymástól

A higiéniás előírásokat kérjük, feltétlenül tartsák be! Az ajánlott gyakorlatok szerint a konyha dolgozói is fokozottan ügyelnek a higiéniai és fertőtlenítési protokoll maradéktalan betartására, így alapanyagot is csak megfelelő védőkesztyűben és szájmaszkban vehetnek át.


Bölcsőde, óvoda
Korlátozások nélkül működtetjük a helyi óvodát és bölcsődét, ám a szülők maguk dönthetnek arról, hogy inkább otthon tartanák-e a gyermekeiket. A legfontosabb hangsúlyozni azt, hogy a kiskorú gyermekekre az eddigi esetmegfigyelések alapján nem jelent veszélyt a vírus, de hordozhatják azt, ezért minden esetben kerülniük kell a kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt a nagyszüleikkel való kontaktust. A bölcsőde és óvoda működtetésével az önkormányzat szeretné a maga lehetőségei szerint tehermentesíteni a családokat és biztosítani a nagyszülők, idősek védelmét.

A Gyermekház és a Fejlesztőház korlátozottan működik, csak azokkal a szolgáltatásokkal, amelyeket igényelnek a helyi, mórahalmi családok.

Szociális ellátó rendszer
Hangsúlyoznunk kell, hogy a nappali ellátásban kizárólag a különösen indokolt eseteket fogadjuk. A nappali klub és a népkonyha felfüggeszti a működését, ugyanakkor az étkeztetés kiszállítása megoldott.
A veszélyhelyzet ideje alatt korlátozzuk a házi betegápolást és a házi szociális ellátást, a Tanyagondnoki szolgálat ugyanakkor továbbra is működik – a szükséges óvintézkedések mellett.

A Szociális Otthon működését az állam a továbbiakban is fenntartja, még szigorúbb higiéniás előírások mellett, a Védőnői szolgáltatásokban bevezetjük a szükséges korlátozásokat, de a működését nem szüntetjük meg.
A 70 évnél idősebbektől a kormány kérésével összhangban azt kérjük, hogy lehetőleg ne hagyják el az otthonukat.

Móra-Vitál
A Móra-Vitál Kft. a veszélyhelyzet ideje alatt a recepción ügyeletet tart, előzetes telefonos időpontfoglalással csak az alább felsorolt szakrendelések működnek tovább a sürgősségi betegellátás szabályait figyelembe véve.
A szakrendelések közül továbbra is működik a sürgősségi betegellátás keretében: a kardiológiai, a gasztroenterológiai, az endokrinológiai, a diabetológiai, az általános belgyógyászati, a fül-orr gégészeti, a sebészeti, az ultrahang- és röntgendiagnosztikai, a labordiagnosztikai szakrendelés, és a terhestanácsadás.
Bizonyos szolgáltatásokat, így a masszázsokat és az iszapkezelést, gyógytornát visszavonásig szüneteltetjük.
A szakellátásra érkező betegeknek legalább 2 méter távolságot kell egymástól tartaniuk, szigorítunk a higiéniás előírásokon és még gyakoribb és alaposabb fertőtlenítési protokollt alkalmazunk.
Időpontfoglalással kapcsolatban a Móra-Vitál Kft. recepciója az alábbi telefonszámon áll rendelkezésre: 06-62/280-123.


Turisztika
Bár a koronavírus járvány miatt a Magyarország Kormánya által kihirdetett rendelet nem tartalmaz korlátozást, ami a fürdőszolgáltatásokra vagy fürdőüzemeltetőkre vonatkozna, a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő a veszélyhelyzetre való tekintettel 2020. március 16-án 17 órától a külső vendégek fogadásának ideiglenes felfüggesztése mellett döntött. Ezzel az intézkedéssel párhuzamosan a Móradombi uszoda vendégfogadása szintén március 16-tól határozatlan ideig szünetel. Ugyanakkor a fürdővel átjárható szállodák vendégeinek egy-egy medencét ezen időszak alatt is működtet. A szaunák, a csúszdák és az egyéb kiegészítő szolgáltatások is leállnak, kizárólag a gyógyászat működik tovább a külső vendégek részére.

A Móra-Tourist március 16-tól nem fogad ügyfelet, de a munkatársak tovább dolgoznak, a telefonos tájékoztatást továbbra is biztosítják. A kedvezményes szállásadói jegyek felhasználhatósága jelenleg szünetel, visszaállításáról később intézkednek.
Az Erdei Iskola bezár, az Ezer Év Park ideiglenesen nem fogadja vendégeit, a település környékén a szabadtéri kirándulóhelyek elérhetők.

Kulturális- és sport tevékenységek
Mórahalom város valamennyi kulturális intézménye – így az Aranyszöm Rendezvényház, a Kolo és a Cacao Klub – is bezár a látogatók előtt, valamennyi előadás lemondásra került. Mórahalom Város Önkormányzata ugyanakkor bízik abban, hogy a kormány és az önkormányzatok intézkedései eredményre vezetnek, minél hamarabb sikerül megfékezni a koronavírust és ezzel párhuzamosan a veszélyhelyzet is feloldásra kerül. Ennek reményében Mórahalom Város Önkormányzata tovább folytatja a jegyek értékesítését a Patkó Lovas- és Szabadtéri Színház nyári előadásaira az online felületen. Az első, nem lovas előadás a Mézga család lesz 2020. június 20-án, míg az első lovas előadást, A Szabadság vándorait 2020. július 17-én tervezzük bemutatni. Ha a körülmények mégsem engedik a darabok bemutatását, akkor a megvásárolt jegyek visszaváltásáról haladéktalanul értesítjük közönségünket.

A Móra-Net Televízió tovább működik, itt is folyamatosan tájékoztatjuk a lakosságot a fejleményekről, de küldő helyszíneken visszavonásig nem forgat, stúdióbeszélgetéseket készít.

Ideiglenesen leáll a városban a Bozsik-program, az utánpótlásedzések legalább két hétig szünetelnek és a városi sportkomplexum konditerme is bezár.

Egyház

A hívőket is arra kérjük, hogy lehetőleg maradjanak otthon, kifejezetten vonatkozik ez az idősekre. A templomokban kerülni kell az egymással való kontaktust, be kell tartani a tömegekkel kapcsolatos kormányzati döntéseket. A nyilvános liturgia 2020. március 22-től (Nagyböjt 4. vasárnapjától) a templomokban szünetel. Egyetlen kivétel a temetés, amelyet egyszerű formában, röviden kell megtartani. Az utolsó nyilvános liturgia végzésének napja 2020. március 21. szombat. A házszentelés, a betegek látogatása ideiglenesen szünetel. A temetéseknél kerülni kell a fizikai részvétnyilvánítást.


Egyéb intézkedések
A városüzemeltetés teljes kapacitással üzemel. A Városházán az ügyfélfogadás minden hétköznap 8-12 óra között, a Városháza főbejáratánál kialakított ügyfélszolgálati pultnál történik. Információ az ügyfélfogadással kapcsolatban a 06-62/281-022-es telefonszám 182-es mellékén kérhető. A Rendészet folyamatosan ellenőrzi az önkormányzati és városi intézményekben a fertőtlenítéseket, a személyi higiéniát.

Az éttermek, a kávézók, üzletek – a kormány döntésével összhangban – március 17-től csak 15 óráig maradhatnak nyitva, kivéve az élelmiszerüzletek, drogériák, patikák.
Március 16 éjféltől létszámkorláttól függetlenül tilosak a zárt és szabadtéri rendezvények (pl: születésnapok, házassági évfordulók, halotti torok, lakodalmak, megemlékezések, stb.), ez alól csak néhány kivételt enged a kormány.

Önkéntes karantén
Mórahalom város önkormányzata hangsúlyozza, hogy az önkéntes karantén nemcsak intézményi kötelezettség, de egyéni és családi felelősség is annak betartása. A potenciálisan fertőzött, de tünetmentes személy 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni és vendéget nem fogadhat. A bejárati ajtóra ilyenkor köteles egy hatósági feliratot kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. Ha megszegi a karantén szabályait, akkor bűncselekményt követ el.

Köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközöket (tányér, pohár, evőeszköz stb.), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha stb.) használni, azokat otthonában tisztítani és tárolni. Légúti tünetek (pl. láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost telefonon értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni. A hatósági házi karanténra kijelölt személynek a háztartási szemetet dupla zsákba helyezve kell a szemétkukába tenni. Postát, áruszállítót csak a szigorú higiéniás szabályok betartásával fogadhat. A hozzátartozójától származó ételt és ellátmányt kontakt nélkül, és úgy fogadhat, hogy az legalább 2 órán keresztül, lehetőleg szabad levegőn, vagy a garázsban álljon, mielőtt magához veszi. Az, aki ilyen karanténban van, és az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget.

Mórahalom, 2020. 03. 17.