Nem jelent extra kockázatot a fürdőlátogatás

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint a megfelelően üzemeltetett medencékben életképes vírusok jelenlétével nem kell számolni.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) már az év elején, a koronavírus-járvány kezdetén kiadott egy, a közfürdőkkel kapcsolatos tájékoztatást. Ebből kiderült, hogy a fürdőkre már akkor is érvényes szigorú higiéniai szabályok miatt nem kell attól tartani, hogy a vizes létesítményekben jobban terjedne a koronavírus.

A Termál Online megkérdezte az NNK-t, hogy ezen a téren – az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján – történt-e változás, illetve várható-e szigorítás a közfürdők működésére vonatkozóan.


“Kiemelten fontos a fertőzés terjedésének megakadályozása szempontjából az alapvető higiéniai szabályok betartása a fürdők használata során is! A COVID-19 koronavírus elsődlegesen légúti vírus, amely főként közvetlenül emberről emberre terjed, cseppfertőzéssel. A koronavírus vízzel terjedő fertőzése nem bizonyított. A megfelelően üzemeltetett medencékben életképes vírusok jelenlétével nem kell számolni” – írták a válaszukban.
Az NNK mindezek mellett több olyan ajánlást is tett egyrészt a fürdőzők, másrészt a fürdőüzemeltetők részére, amelyek tovább fokozzák a biztonságot. Utóbbihoz tartozik, hogy részletes útmutatást adtak a fertőtlenítőszerek használatára, vagy éppen a vízminőség folyamatos ellenőrzésére vonatkozóan. Néhány fürdő pedig még ennél szigorúbb szabályokat is vállalt, így például egyes helyeken a bejáratnál testhőmérsékletet mérnek. Azt, hogy mi lesz a jövőben, nyilván az NNK sem látja, így ezzel kapcsolatban azt válaszolták a Termál Online megkeresésére, hogy “a Kormány és az Operatív Törzs – ahogyan eddig is – folyamatosan figyelemmel kíséri a járvány alakulását, és ha szükséges, további intézkedéseket hoz.”