Nikola Tesla érkezik Mórahalomra

Június végén érkezik Mórahalomra a Nikola Tesla életéről szóló musical. Az alkotók szerdán sajtótájékoztatón csináltak kedvet a produkcióhoz.

A Patkó Lovas és Szabadtéri Színház új korszaka kezdődik idén nyáron. 2021-ben eddig nem látott produkciók, újcirkuszi show, nagykoncertek és az elmaradhatatlan lovas színházi előadások várják a közönséget a Futó-Dobó Lovasközpont küzdőterén. A Dél-alföldi Régióban csak Mórahalmon lesz látható a Nikola Tesla – Végtelen energia című musical, amiről az alkotók beszéltek szerdán a helyszínen.

Minden idők lángelméje

A minden idők legkitűnőbb lángelméjéről szóló darab a 19. századba kalauzolja majd a nézőt június 25-26-án.

A produkciót Seres István Pipu, a Patkó Lovas és Szabadtéri Színház igazgatója mutatta be, majd Vona Tibor kreatív ötletgazdának adta át a szót.

– A Broadway és a Westend hangulatához illeszkedő produkciót szerettünk volna létrehozni, amelyen kizárólag magyar alkotók dolgoztak, kizárólag magyar művészek részvételével. Szent meggyőződésem, hogy a magyar világminőségre képes, ha összekapaszkodik. Meghatározó élményt szerettünk volna nyújtani, amire Tesla személye kiválóan alkalmas, hiszen ő régiónk, Horvátország szülötte, első munkahelye Budapesten volt. Ő ennek a régiónak a Leonardo da Vincije – magyarázta.

Seres István Pipu, a Patkó Lovas és Szabadtéri Színház igazgatója mutatta be Vona Tibort, a Nikola Tesla – Végtelen energia című musical kreatív ötletgazdáját és az egyik főszereplőt, Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművészt. Fotó: Török János

Végtelen energia a színpadon

Vona elmondta, Tesláról a világon egyetlen egyszer próbáltak meg Las Vegasban musicalt készíteni.

– Nem igazán sikerült elkapni a hangulatát, furcsa volt a megközelítés. Nyilván egyfajta Közép-Kelet-európai lelkület kell hozzá – tette hozzá, majd átadta a szót Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművésznek.

– A meghatódottságomnak kell hangot adjak. Onnantól kezdve, hogy felkérést kaptam ebbe a produkcióba, pedig hát az elmúlt időszakban volt nagy produkciókban részem hála Istennek, ahányszor a naptáramban a Tesla van beírva, az egy különleges hangulatú nap, mert valami olyan légkör veszi körül a produkciót, ami semmihez nem fogható. Ez a végtelen energia, ami a plakátra is rá van írva, ez az első pillanattól az utolsóig benne van a darabban, ami felelősséggel is jár. Akármilyen hangulatban is van az ember, itt nem lehet másként, csak végtelen energiával dolgozni – méltatta a produkciót a színművész.De ki volt ő?

Nikola Tesla szerb-amerikai fizikus, feltaláló, villamosmérnök, gépészmérnök, filozófus. Életében 146 szabadalmat jegyeztek be a neve alatt. A világ egyik legjelentősebb és leghíresebb tudósa és feltalálója, tevékenységét elsősorban az elektromosság, mágnesség és gépészet területén fejtette ki. Egész világunkat átalakító találmányait pedig már kortársai is a kerék és az egyiptomi piramisok jelentőségéhez mérték. Főként Tesla felfedezéseinek és szabadalmainak köszönhető, hogy az elmúlt évszázad során az elektronikai eszközök a mindennapjaink nélkülözhetetlen részévé válhattak.

Forrás: delmagyar.hu