Oltalom alatt a "Homokháti őszibarack pálinka"

Uniós oltalmat kapott a Homokháti őszibarack-pálinka.

A pálinka előállítása a Duna-Tisza közi Homokhátság déli részén, kizárólag az erről a területről származó gyümölcsből történhet. Ízében telt, karakteres, könnyed fanyarság, ugyanakkor visszafogott parfümösség, diszkrét illat jellemzi a Homokháti őszibarack-pálinkát.

Az Európai Bizottság március 7-i döntésével a Homokháti őszibarack-pálinka elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 79-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzők száma: 28 élelmiszer, 38 bor és 13 pálinka elnevezése védett az EU területén.

A Homokháti őszibarack-pálinka előállítása a Duna-Tisza közi Homokhátság déli részén, Szegedtől nyugatra elhelyezkedő meghatározott települések kereskedelmi pálinkafőzdéiben, kizárólag az erről a területről származó őszibarackból történhet.

A földrajzi árujelző oltalom a jogi védelmen túl növeli a termék megkülönböztethetőségét a kereskedelemben, segíti a fogyasztót a vásárlási döntés meghozatalában, az előállítót terméke népszerűsítésében.

Forrás: https://kormany.hu/hirek/ujabb-magyar-regionalis-p...

Térségünkben a zákányszéki Kerekes Pálinka által főzött homokháti őszibarack pálinka megvásárolható a Homokháti Portékák Boltjában (6782 Mórahalom, Tömörkény u. 3.), valamint az Ezer Ép Parkjában is (6782 Mórahalom, Móradomb körút 17-19.).