Speciális asszisztenseket képeznek Mórahalmon

Országos szinten egyedülálló mintaprojektbe kezd a mórahalmi Tóth János iskola és az önkormányzat. A szakképzőben képességfejlesztő lovasterapeuta és rehabilitációs víziterápiát segítő asszisztensképzés indul.

– Mórahalmon épül egy korai fejlesztőközpont, ahol többek között vizes és lovasterápia lesz elérhető. Ahhoz, hogy ez működjön, felkészült szakemberekre van szükség. Ezért indítjuk el a képességfejlesztő lovasterapeuta asszisztensképzést és a rehabilitációs víziterápiát segítő asszisztensek képzését – mondta Angyalné Kovács Anikó, a Szegedi Szakképzési Centrum Mórahalmi Tóth János Szakképző Iskola és Garabonciás Kollégium igazgatója. Ide olyan sportedzői képzéssel rendelkezőket, gyógypedagógusokat, gyógytornászokat várnak, akik lovakkal is tudnak bánni.

A képzés elméleti részét a Tóth János tanárai oktatják, a gyakorlatot külső helyszíneken végzik, a lovasok a Futó-Dobó Lovasközpontban, a másikat pedig a Móra-Vitál Térségi Egészségmegőrző és Szociális Közhasznú társaságnál. A cél, hogy a korai fejlesztésben részt vevő gyerekek életminőségét javítsák.

A mórahalmi Futó-Dobó Lovasközpont lesz a képzés egyik otthona.
Fotó: Török János

Az iskola és a mórahalmi önkormányzat közel másfél éve dolgozik azon, hogy a képzés, amit országos mintaprojektnek szánnak, megvalósulhasson.
– A Tóth János szakképző intézményt szeretnénk a középfokú szakemberképzésben olyan országos mintává tenni, ahol a különböző tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek korai fejlesztéstől, féléves kortól kezdve egészen 16 éves korig, a tankötelezettség végéig tudunk olyan alternatív ellátásokat biztosítani, amellyel a munkaerőpiaci részvételük, a szociális képességeik, a családi beilleszkedésük javítható. Erre képzünk ki a Tóth János segítségével szakembereket – mondta Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. Mint fogalmazott, az egész országban tapasztalható kínzó szakemberhiányt próbálják ezzel enyhíteni.

– Elindítjuk a programot felnőttképzésben, majd a tapasztalatokat átemeljük az iskolarendszerű képzésbe – tette hozzá a városvezető.

Meghatározza a jövőt

A mórahalmi önkormányzat a Szegedi Szakképzési Centrummal együttműködve, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternél kezdeményezte egy, a Szegedi Szakképzési Centrum szervezeti keretein belül működő, új mórahalmi szakképző intézmény létrehozását. Az intézményt 2018 decemberében adták át. Nógrádi Zoltán polgármester akkor azt mondta, az új iskola meghatározó a város jövőjére nézve.

Forrás: delmagyar.hu