Szabadka kapta a Balkán Kulcsát Mórahalomtól – Galéria

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere vehette át csütörtök délelőtt a mórahalmi Kolo Szerb Kulturális Központban a Balkán Kulcsát a homokháti város első emberétől, Nógrádi Zoltántól. A kulcs birtokosa egy éven keresztül kulturális, gazdasági, társadalmi és hitéleti értékeinek Mórahalmon történő bemutatásával erősíti a nemzeteink közötti kapcsolatot.

Szerb istentisztelettel, vecsernyével kezdődött csütörtök délelőtt a Balkán Kulcsa átadóünnepség a mórahalmi Kolo Szerb Kulturális Központban kialakított „Életadó Forrás” Kápolnában. Az ünnepi műsor két nemzet himnuszával kezdődött a Szabadkai Filharmonikusok előadásában, akik produkciójukkal végig színesítették a rendezvényt.

A közös gondolkodás jelképe

– A vándorkulcs a közös akarat, a közös gondolkodás jelképe, hiszen a Kolo elhivatott a nemzeti, nemzetiségi törekvések mellett és ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a központ 2019-es megnyitása óta mintegy hatvan nemzetiségi programon több ezer Szerbiából érkezett vendég kereste fel az intézményt – mondta beszédében Seres István Pipu, a központ művészeti intendánsa.

Kiemelt figyelem

Mórahalom a határmenti együttélés és jószomszédi kapcsolatok támogatójaként, 2019 óta július 8-án ünnepli Szerbia Napját.

Amikor a város létrehozta a Kolo Szerb Kulturális Központot, arról is döntött, hogy a határrégió gazdasági, kulturális és társadalmi kapcsolatainak általános erősítésén túl minden évben kiemelt figyelmet szán egy szerb településnek. 2021-ben a Balkán Kulcsát Szabadka kapta meg a csütörtöki gálaműsoron.

Az együttműködés képviselete

A kulcsot előbb a korábbi díjazott Simo Salapura, Nagybecskerek polgármestere visszaadta Nógrádi Zoltánnak, majd azt mondta, a Kolo elsődleges célja az együttműködés képviselete, ami megvalósult. A polgármester Orbán Viktor miniszterelnök belgrádi látogatása kapcsán Ana Brnabić, Szerbia miniszterelnökével történt tárgyalásának eredményeit méltatva a két ország közti bilaterális kapcsolatokat dicsérte.


Jó úton járunk

Nemesi Pál, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos meghatározó városnak és gazdasági központnak nevezte Mórahalmot.

– Kormánybiztosként azon dolgozom, hogy erősödjenek a gazdasági kapcsolatok a két ország között. Jó úton járunk, hamarosan elkezdjük azt a befektetés-ösztönzési munkát, aminek köszönhetően a magyar kormány támogatásával a magyar és szerb cégek kapcsolatait új szintre emeljük – jelentette ki.

A sorsunk közös

– Nemzeteink vezetői az elmúlt években mindent megtettek, hogy népeink jobban megértsék egymást.

Nem egyformán vetjük a keresztet, nem egyformán mondjuk az imát, de a sorsunk közös.

A határ két oldalán megfogalmazott közös szándéknak megvannak az eredményei – fogalmazott Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere, majd a pódiumra szólította szabadkai kollégáját, Stevan Bakićot és átadta neki a Balkán Kulcsát. Bakić azt ígérte, 2022 júliusáig szép és tartalmas programokkal fognak a Kolóban bemutatkozni. – A két állam kapcsolata soha nem volt ilyen jó, amiben óriási szerepe van Aleksandar Vučić korábbi szerb miniszterelnöknek és Orbán Viktor miniszterelnöknek – hangsúlyozta Szabadka polgármestere.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Török János