Történelmi léptékű érettségi Mórahalmon

Ismét fontos mérföldkőhöz érkezett a mórahalmi Tóth János szakképző iskola: kedden és szerdán összesen huszonhárom diák érettségizett le. Szerdán aggódó szülőkkel és egy büszke igazgatóval beszélgettünk, míg a szomszéd tanteremben a tanulók feleltek.

Ön egy aggódó szülő? – kérdeztem a 13-as tanteremben magányosan üldögélő szülőt és amikor kiderült, hogy igen az, nagyon megörültem, mert már régóta szerettem volna egy olyan aggódó szülővel beszélgetni, akinek gyereke épp a szomszédos, 12-es tanteremben érettségizik.

Ez szerda délben sikerült Mórahalmon a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolában. Az érettségi egyébként történelmi jelentőségű az iskola történetében, mert ez az első.

Az iskola rövid története

Mórahalmon a középfokú oktatás 1928 októberében kezdődött egy mezőgazdasági szakiskolával. Az újrakezdésre 2018-ig kellett várni. Abban az évben december 14-én adták át ünnepélyesen Mórahalmon a szakképző iskolát. A 2019/20-as tanévet 219 diákkal indították. Körülbelül egy évvel ezelőtt írtuk meg, hogy történelmet írtak a mórahalmi szakképző iskolában, elbúcsúzott az első ballagó osztály. Az iskola történetének első ballagásán jó hangulatban és családias légkörben búcsúzott az intézmény tizenegyedikes osztálya.

Az aggódó édesanya

A hangulat szerda délben kevésbé volt vidám, amikor egy újabb mérföldkőhöz érkezett a szakiskola, leérettségizett az első érettségiző osztály. Míg a szoftverfejlesztőnek tanuló Péter Szabolcs a tételek felett izgult, édesanyja, Ibolya a szomszédos tanteremben azt mondta, segítőnek jelentkezett, de a szülői aggodalomnak is része van abban, hogy itt van.

Nosztalgiázok is, mert én is itt végeztem nemrég a gyógymasszőr-képzést – tette hozzá.

Anya, fia egy iskolában

Bertha Bence édesanyja sem jószántából érkezett, itt tanít az iskolában.

Már általános iskolába is együtt jártunk, akkor még a Móra Ferenc Általános Iskolában tanítottam, majd jelentkeztem ide, a fiam pedig ide jött tovább informatika szakra. Teljesen véletlen volt, hogy együtt jöttünk át – magyarázta, majd tovább rótta az ideges köröket a folyosón.

Az igazgató elégedett

Az érettségizők egy része gyógypedagógiai segítő munkatárs, a másik szoftverfejlesztőnek készül. Négy év alatt ugyanolyan tanterv szerint tanulták a közismereti tárgyakat, mint egy gimnáziumban, az érettségijük is majdnem ugyanolyan. Annyival nehezebb, hogy ötödik tantárgyként ők nem választhatnak, hanem szakmai ágazati érettségit kell tenniük. Elégedett vagyok, egy jó erős, felső középmezőnyben lévő csapatot sikerült eljuttatni az érettségiig, akik bármelyik gimnáziumban megállnák a helyüket – mondta Angyalné Kovács Anikó intézményvezető.

Érettségi 30 év után

A mórahalmi szakiskola 23 érettségizője között volt egy külsős érettségiző is, aki nem az iskola diákja és aki 30 év után fejezte most be az érettségijét, mert egy tárgy, a történelem hiányzott még. Ő a munkahelyi előrelépés érdekében döntött így, és mint az igazgatónő mondta, nagyon szépen felelt.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Török János