További járványügyi szigorításokat jelentett be Orbán Viktor

A homokháti településeket is érinteni fogja az újabb, eddigi legszigorúbb korlátozás. Ha kedden megadja az Országgyűlés a kormánynak a rendkívüli felhatalmazást, a parlamenti képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor éjféltől, azaz szerdán nulla órától új intézkedések lépnek életbe hazánkban. Térségünk településeinek közösségi oldalain, és honlapjain mindenki értesülhet arról, hogy helyi viszonylatban és a programok rendezvények szempontjából az adott faluban vagy városban milyen változások lesznek.

Az általános rendelkezések a következők lesznek:


Kijárási tilalom lép életbe este 20 óra és hajnali 5 óra között. Este 8-ra tehát haza kell érni – kivételt jelent a munkavégzés és a rendkívüli esetek.- Az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges, az üzemi étkezdék azonban nyitva lehetnek.
Az üzletek, fodrászatok, egyéb kisipari szolgáltatók már 19 órakor bezárnak.- A szállodák csak üzleti célú vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.
Általános rendezvénytilalom lép életbe: legfeljebb 10-en vehetnek részt a családi és magánrendezvény is.- Esküvő csak lakodalom nélkül lehetséges. A szertartáson csak a szülők, a tanúk, a testvérek és a személyzet lehet jelen. A temetéseken maximum 50-en vehetnek részt.- A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni.
Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport már tilos.- Zárva maradnak a mozik, a színházak, a fedett uszodák, a múzeumok, az állatkertek, a fitnesztermek.- A felsőoktatás online módon működhet, a kollégiumokat be kell zárni.- A középiskolák – tehát 8. osztály fölött – digitális oktatásra állnak át.- A bölcsődék, óvodák és általános iskolák nyitva maradnak.- Tesztelni kell hetente, célzottan a kórházi, a bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozókat (még akkor is, ha tudjuk, hogy a gyorsteszt nem ad teljes biztonságot).- Kamarai javaslatra a következő 30 napban a szállodáknál az állam megtéríti a november 8-ig szóló foglalások 80 százalékát. Ennek feltétele: ne legyen elbocsátás és megkapják a fizetésüket a dolgozók.- Az éttermeknél és szabadidős létesítményeknél a következő 30 napban nem kell járulékot fizetni és az állam megtéríti a bérek 50 százalékát. Ennek is az a feltétele, hogy ne legyen elbocsátás és megkapják a fizetésüket a dolgozók.


A miniszterelnök bejelentése az alábbi linkre kattintva érhető el:

https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/3381751208606432