Valódi tűzzel gyakorolták a szabadtéri tüzek oltását Mórahalomnál

Mórahalom külterületén találkoztak hétfőn az ország tűzoltás vezetői. Az ország hivatásos és önkéntes tűzoltóit több ezer szabadtéri tűzesethez riasztják évente.

Ezek a tüzek sokszor nagy területet érintenek, a lángok oltását az időjárási körülmények is nehezíthetik. A kiszáradt aljnövényzet, a nehezen járható, egyenetlen talaj és a nyári meleg nagy megterhelést jelent a tűzoltóknak. Különösen igaz ez azokra a beavatkozásokra, amelyek hosszú órákig, vagy akár egy-két napig is elhúzódnak.

A tüzek sok esetben lakóépületeket, mezőgazdasági építményeket is veszélyeztetnek, vagy súlyos sérülésekkel járó baleseteket okoznak.

A szakemberek a mórahalmi országos gyakorlaton azt mutatták be, miként lehet irányított égetéssel megakadályozni a szabadtéri tüzek továbbterjedését, illetve minél rövidebb idő alatt megfékezni a lángokat.

A forgatókönyvben olyan elemek szerepeltek, amelyekkel egy átlagos, több hektárra kiterjedő tűznél találkoznak a tűzoltók: felcsapnak a lángok, a tűz rendkívül gyorsan terjed, a füst a közeli főúton közlekedőkre is veszélyt jelent.

A mórahalmi tűzoltási gyakorlaton több társzerv munkatársai is részt vettek, a helyszín biztosításában segítséget nyújtottak a rendőrség és a mórahalmi polgárőrség munkatársai is. Az oltást figyelemmel kísérték a helyi erdészeti igazgatóság szakemberei, a Kiskunsági Nemzeti Park képviselői, valamint a megyei vöröskereszt munkatársai.

A hivatásos tűzoltókkal együtt gyakoroltak a megye önkéntes egységei is, amelyek minden évben egyre nagyobb részt vállalnak a szabadtéri tűzesetek felszámolásában.

A gyakorlat első lépéseként a kijelölt terület egy előre meghatározott részét irányítottan leégették. Ez az úgynevezett „fekete vonal” hivatott arra, hogy a lángok egy bizonyos ponton túl ne terjedjenek tovább. A tűzoltás vezetői gondoskodtak arról is, hogy a beavatkozó állományt felkészítsék a nagy hőterhelésre.

Egyeztették a gépjárművek számára legbiztonságosabb útvonalakat, valamint kijelölték az oltáshoz szükséges tájékozódási pontokat. A gyakorlat előkészítése és végrehajtása során a szakemberek figyelmet fordítottak a környezetre is. A kijelölt területet vadászok vizsgálták át, hogy a gyakorlat ne okozzon kárt az élővilágban. A tűzoltók figyeltek arra is, hogy a helyiek által használt közlekedési útvonalakat megóvják.

Fotó: Molnár Krisztina tű. fhdgy./Csongrád-Csanád MKI

Forrás: delmagyar.hu