Van hova felzárkózni a régiónak – Az iparkamara Mórahalom térségi szervezetének beszámolója

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Mórahalom térségi szervezetének online beszámoló üléséhez kapcsolódva tartott szakmai napot pénteken KKV-fejlesztés – fókuszban a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna címmel. Szó esett a homokhátsági öntözésről és a harmadik szegedi hídról is.

Házigazdaként Fehér Éva térségi elnök köszöntötte a résztvevőket, majd Tráserné Oláh Zsuzsanna kamarai titkár vette át a levezető szerepét. Elsőként Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere beszélt, és köszönte a kamarának, hogy képviseleti irodát nyitott a városban.

– Már nem mórahalmi, hanem vajdasági járásként határozzuk meg magunkat és munkánkat összehangoljuk a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zónáéval – mondta, hozzátéve, fontos a befektetésösztönzés és a gazdasági szereplők kiszolgálása.

Egyebek között beszélt a népességmegtartásról, a fiatalok elvándorlásának megakadályozásáról, ami probléma a határ mindkét oldalán.

Fontos az agrárium digitalizálása, és a Homokhátságon az öntözővíz minél hatékonyabb kihasználása.

Fotó: Török János

Nemesi Pál, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa elmondta, a régióban az egyetem, a kamara szakemberei, az önkormányzatok és a gazdasági szereplők is sokat dolgoznak a programon.

– Dolgunk van, illetve lesz bőven, a három megyés zónának plusz a Vajdaságnak van hova felzárkózni, nincs mit szépíteni, gyakorlatilag mi vagyunk az utolsó régió, ami a számokat illeti – hangsúlyozta.

Kevés a befektetési hajlandóság, és nem csak a gazdaságfejlesztéssel, hanem a közlekedéssel és a területfejlesztéssel is foglalkozni kell.

Ő is kiemelte a Homokhátság biztonságos vízellátásának fontosságát, amihez a Vajdaságot is hozzá lehet venni. Ez összefügg a klímaváltozással éppen úgy, mint az elvándorlás lassításával. Fontos, hogy jó megoldás szülessen, amihez olyan komplex termelési kultúrák szükségesek, amelyek nem csupán 1-2 hónapos intenzív öntözést igényelnek.

Természetesen, a szegedi harmadik híd is szóba került.

– Ez már tervezés alatt van 5-6 éves távlatban elkészül a városban a harmadik híd – jelentette ki Nemesi Pál, hozzátéve, meg fog épülni egy Szeged-Szabadka vasút is, tramtrain közlekedéssel.

Ezt követően Szepesi Balázs, a Mathias Corvinus Collegium Közgazdasági Iskolájának vezetője közgazdász szemmel mutatta be a kis- és középvállalatok fejlesztését. Több ponton is kapcsolódott a fontos térségi fejlesztésekhez, a digitalizációtól az agráriumon át a turizmusig.

A „kerekasztalhoz” Kőkuti Attila megyei kamarai elnök is csatlakozott, aki azt emelte ki, hogy mindhárom előadásban felmerült a digitalizáció fontossága, ami mutatja, az elkezdett irány jó.

Forrás: delmagyar.hu