Az egykor balástyai határban álló épület nemcsak a népi építészet jeles emléke, hanem irodalmi és művelődéstörténeti emlék is.

Az egykor balástyai határban álló épületet, Tömörkény István író szüleinek tanyáját, Ásotthalom Nagyközség Önkormányzata mentette meg az enyészettől, mely már az 1747-es évi katonai térképeken is feltüntetésre került, az akkori Szeged Kapitányság Felsőtanyák területén. Az Önkormányzat újjáépítette az eredeti anyagok felhasználásával.

A Tömörkény-ház kulturális élményhelyszín. Tisztaszobájában a két világháború közötti paraszti életforma tárgyi emlékeivel ismerkedhetnek meg. Az épületbe lépve a korabeli konyha található, amely ízelítőt ad az egykori konyhák eszközkészletéből, és bemutatja azok forma és anyagváltozatait egészen a 21. századig. A lakótérben került kialakításra egy korabeli, 19. századi tisztaszoba, ahol a paraszti életformával ismerkedhetünk meg, valamint Tömörkény Istvánnak és Kisteleki Edének emléket állító alkotószoba.

A pincében a Szeged környéki borászat, a csárdák és a réti mészkő építőanyag bányászatának emlékei mellett pihenésre, vagy igény szerint aktív szórakozásra is invitáljuk! Nem utolsó sorban fontos, hogy ebben az épületben többször megfordult Rózsa Sándor betyártársaival, erről két Tömörkény novella is tanúskodik.

Belépőjegy árak.